Previše vode može da šteti vašem zdravlju

Leta su topla i sparna, a uz mnoštvo planiranih aktivnosti i više zabave na otvorenom, važno je ostati hidriran.
Previše vode može da šteti vašem zdravlju
Foto: Pixabay
Ako ne pijete dovoljno tečnosti, možete da dehidrirate, čak i blaga dehidratacija može da prouzrokuje ekstremni nedostatak energije i iscrpljenost.
 
Telo se sastoji od oko 50 do 70 odsto vode. Svaki organ, ćelija i tkivo u telu zahteva vodu jer ona štiti tkiva, pomaže u održavanju normalne telesne temperature i podmazuje zglobove.
Takođe, pomaže telu da se oslobodi otpada kada se znojimo, mokrimo i praznimo creva.
 
Prema Nacionalnoj akademiji nauka, inženjeringa i medicine SAD, ženama tokom dana treba 11.5 šoljica  vode, a muškarcima 15.5.
 
Ako pijete više od toga, dovodite se u opasnost. Dr Majk Bol za Eat This, Not That naveo je opasne nuspojave konzumiranja previše vode.
Konzumiranje previše vode može da naškodi bubrezima
 
Ako pijete više vode od preporučene dnevne doze, izlažete se riziku od hiponatremije, poznate i kao trovanje vodom. Preterivanje s vodom može da naškodi bubrezima, odnosno oteža im izbacivanje viška vode.
 
"Kada popijete više vode, ona se prvo apsorbuje u krvotok, a zatim bubrezi filtriraju taj višak i uklanjaju ga iz tela kao urin. Za tipičnu zdravu odraslu osobu, bubrezi mogu da uklone oko litar vode na sat.To znači da konzumiranje više od jednog litra vode za sat vremena duže od nekoliko sati dovodi čoveka u opasnost od toga da ima previše vode u telu, kao i nekih nuspojava", objašnjava dr Bol.
 
Simptomi hiponatremije uključuju povraćanje, mučninu, osećaj zbunjenosti, zaboravnost i glavobolje, navodi Insider. Ako ne reagujete odmah, mogu da se jave halucinacije, napadi, nerazgovetan govor, osećaj slabosti, grčenje mišića, otežano funkcionisanje mozga, čak i koma.
Prema rečima doktora, intoksikacija vodom verovatnije će se dogoditi pojedincima koji se bave ekstremnim fitnesom i piju puno vode umesto da konzumiraju elektrolite.
 
Takođe, opasnost vreba osobe koje učestvuju u takmičenjima u ispijanju vode i one s mentalnim poteškoćama zbog kojih svesno ili nesvesno piju previše vode.

Teme

voda
  • Angel

    01.07.2022 02:07
    XXXX
    "To znači da konzumiranje više od jednog litra vode za sat vremena duže od nekoliko sati dovodi čoveka u opasnost od toga da ima previše vode u telu, kao i nekih nuspojava". Rečeno je 1L vode na sat u periodu dužem od nekoliko sati u toku dana. To znači ako popijem za 12 sati 10 L završiću u bolnici.
    Čitajte, molim vas.
  • Jelena

    17.06.2022 19:35
    Popijem 2 l dnevno i osecam se odlicno a tako i izgledam za svoje godine tako da ne lupajte. Voda minimum 1, 5 l dnevno, pusaci pod obavezno!
  • Neli

    16.06.2022 13:13
    Zaboravili
    Ste anoreksičare koji se nalivaju vodom da ne bi jeli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).