U Francuskoj uskoro besplatne "pilule za dan posle"

Francuske vlasti saopštile su da će uskoro biti besplatan pristup hitnoj kontracepciji ili piluli za dan posle za sve žene bez obzira na godine, a pilula će biti dostupna u apotekama i bez recepta.
U Francuskoj uskoro besplatne "pilule za dan posle"
Foto: Pixabay
Francuski ministar zdravlja Fransoa Bron izjavio je za pariski list "20 minuta" da je odlučeno da pilula bude besplatna za sve žene, a do sada je bila na taj način dostupna maloletnicama i kasnije ženama do 25 godina.
Bron je rekao da će skrining na polno prenosive infekcije biti takodje besplatan i bez recepta za osobe do 26. godine. Do sada je skrining za te vrste bolesti bio besplatan samo za test na HIV.
 
"Od sada će mogućnost skrininga biti proširena na sve polno prenosive infekcije u cilju što ranije borbe protiv bolesti", rekao je ministar Bron.
Te dve mere biće uvrštene u Predlog zakona o finansiranju socijalnog osiguranja za 2023. godinu, a o tome će vlada raspravljati 26. septembra.
 
Zamenica ministra za polnu ravnopravnost Izabel Rom izjavila je da vlada preduzima konkretne mere da žene više ne odustaju od hitne kontracepcije iz finansijskih razloga, što je glavni razlog odustajanja od te pilule.
 
Cena pilule varirala je između tri i 20 evra u zavisnosti od proizvođača i postojala je mogućnost da socijalno osiguranje refundira deo cene samo ako se dostavi recept za lek.
 
"U vreme kada smo svedoci porasta konzervativizma u Evropi i širom sveta, naša vlada još jednom pokazuje da su rodna ravnopravnost i pravo žena da raspolažu svojim telima apsolutni prioriteti", rekla je zamenica ministara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).