Muzika jednako važna za mentalno zdravlje kao i vežbanje

Muzika ima vrlo važnu ulogu u mnogim životima, ali toga često nismo svesni.
Muzika jednako važna za mentalno zdravlje kao i vežbanje
Foto: Pixabay
Bez obzira na to u kojem tačno žanru uživate, jedno je sigurno - muzika je svuda oko nas. S obzirom na to da su mnogima pesme veoma važne, naučnici su odlučili da pokušaju da dođu do odgovora može li slušanje muzike uticati na mentalno zdravlje, a ono što su otkrili moglo bi vas iznenaditi.
Kako pokazuje najnovije istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu "American Medical Association Network Open", muzika pozitivno deluje na mentalno zdravlje. Štaviše, njen uticaj zapravo je jednak rezultatu koji se postiže vežbanjem.
U ukupno 26 studija, koliko je obuhvatalo spomenuto istraživanje, stručnjaci su između ostalog došli do podatka da slušanje muzike ima jednako velik uticaj na zdravlje kao i fizička aktivnost.
 
Iako se i ranije znalo da muzika pozitivno utiče na mentalno zdravlje, pogotovo kada je reč o muzičkim terapijama, ovo je prvi potvrđeni podatak koji slušanje muzike povezuje odnosno izjednačava s benefitima vežbanja.
 
"Nimalo nas ne iznenađuje podatak da muzika poboljšava emocionalno blagostanje, istovremeno nam pružajući preko potreban odmor od stresnih situacija. Istraživanja pokazuju da kada slušamo muziku naš mozak otpušta dopamin, hemijsku materiju koja smanjuje osećaj napetosti i stresa", kaže psiholog Skot Glasman, jedan od autora sprovedenog istraživanja.
 
"Nedavne studije takođe su otkrile da ljudi imaju više koristi od vežbanja ako pri tome slušaju muziku. Njihova motivacija je veća, a pozitivno utiče i na njihovo raspoloženje prilikom vežbanja", dodaje Glasman.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.