Za dug životni vek važni su detalji: Kako to rade Japanci

Stanovnici zemlje izlazeće sunca nalaze se u vrhu država u kojima ljudi imaju najduži očekivani životni vek.
Za dug životni vek važni su detalji: Kako to rade Japanci
Foto: Pixabay

Nisu samo geni presudni, jer kad se presele na zapad, češće oboljevaju, isto kao i zapadnjaci. Tajna za dobro zdravlje i dug život je u ishrani. 

Ishrana stanovnika Japana je uravnotežena, hranjiva i niskokalorična, zasnovana na ribi i plodovima mora.  Riba je bogata jodom i omega-3 masnim kiselinama. 

Jod je esencijalan mineral za održavanje dobrog zdravlja. Kao osnovni gradivni element hormona štitne žlezde utiče na većinu metaboličkih procesa u organizmu i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva.
 
Jod je važan antibiotik i antivirotik. Svakih 17 minuta krv ponovno cirkuliše kroz tkivo štitne žlezde, u kojem će, ako postoji dovoljna količine joda, bakterije i virusi biti uništeni.
 
Ljudsko telo ne može da skladišti jod, pa je stoga neophodno da se svakodnevno unosi. 
 
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrastao čovek, da bi izmirio dnevne potrebe za jodom treba da unosi oko 150 mikrograma joda, ali se preventivno dejstvo postiže tek unošenjem većih količna. Najbolji izvori joda su alge i morska riba. 

Teme

jod

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Koliko vam treba da zaspite?

San je neophodan za ljudski organizam, a lekari često ističu da je čoveku svakodnevno potrebno oko osam sati sna.

Kako pobediti uporan kašalj?

Kada smo kao mali kašljali, mame i bake su nam stavljale obloge, pravile domaće sirupe od luka i meda i davale tople čajeve.