Uskoro stižu prve vakcine bez igle

Kompanija Mikron Biomedikal objavila je da će se uskoro u masovnoj proizvodnji naći i prve vakcine bez igle.
Uskoro stižu prve vakcine bez igle
Foto: Pixabay (ilustracija)

Nova tehnoligioja omogućava vakcinaciju putem razgradljivih mikroskopskih iglica koje se stavljaju na kožu gde ostaju neko vreme pričvrsćene specijalnim držačima.

Fondacija  Bil i Melinga Gejts finansirala je ovaj projekat sa 23,6 miliona dolara.
 
Naglašava se da će upotreba nove tehnologije značajno olakšati transport i skladištenje, kao i da će sam proces vakcinisanja biti vidno unapređen i ubrzan.
Test ove tehnike je pre par meseci obavljen u Gambiji, gde je, upotrebom novog izuma Mikron Biomedikala, obavljena vakcinacija protiv boginja - morbila i rubeola.
 
Kako se navodi, vakcine bez igle date su odraslim, deci i bebama, sa istim, uspešnim rezultatima kakvi su ranije dobijani i klasičnim načinom vakcinisanja.
  • ax

    22.11.2023 12:40
    Nadam se da će ovako nešto biti i za insulin dijabetičare, a ne da mi stomak izgleda kao bojno polje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.