Ustanovljeno koliko kafe može biti opasno

Osim privremenog podizanja energije, istraživanja su povezala kafu s različitim dugoročnim posledicama.
Ustanovljeno koliko kafe može biti opasno
Foto: Pixabay
Istraživanja sugerišu da je redovna konzumacija kafe povezana sa smanjenim rizikom od raka, zatajenja srca i dijabetesa tipa 2. 
 
Međutim, postoje studije koje su utvrdile da previše kafe može povećati rizik od demencije i moždanog udara, posebno kod osoba s visokim pritiskom. Zbog toga je dobra ideja pronaći ravnotežu i voditi računa o svom zdravlju kad uživate u svojoj dnevnoj šoljici kafe.
Iako je kafa sigurna i zdrava za većinu, osobe s određenim zdravstvenim problemima mogu osetiti više njenih negativnih nuspojava, piše NBC News.
 
"Nikada ne bih preporučila pojedincima koji ne konzumiraju napitke s kofeinom da ih uključe u svoj dan iz bilo kog razloga", rekla je nutricionistkinja Triša Psota.
"Većina ljudi verovatno neće doživeti ozbiljne nuspojave kofeina, poput nepravilnog otkucaja srca, povraćanja, napada, pa čak i smrti, osim ako ne konzumiraju 1.200 miligrama kofeina, odnosno otprilike 12 šoljica kafe tokom jednog dana", ističe Psota.
 
No, čak i konzumiranje 400 miligrama kofeina dnevno može ponekad rezultirati neželjenim nuspojavama, uključujući nemir, anksioznost i poteškoće sa snom, napomenula je Psota. 
 
Trudnicama i dojiljama preporučuje ne više od 200 miligrama kofeina, odnosno otprilike dve šoljice kafe dnevno.
 
Dejvid Bučholc, pedijatar u Medicinskom centru Kolumbija Univerziteta Irving, kaže da primećuje kako pacijenti počinju da razvijaju naviku ispijanja kafe u tinejdžerskim godinama, kada dobijaju više kontrole nad ishranom i suočavaju se s većim radnim opterećenjima i rasporedima. Bučholc tinejdžerima ne bi preporučio više od 100 miligrama kofeina dnevno, odnosno otprilike jednu šoljicu kafe od 230 mililitara.
 
Dok kafa u umerenim količinama nudi zdravstvene prednosti, važno je paziti na potencijalne rizike. Održavanje ravnoteže i razmišljanje o sopstvenom zdravlju ključni su kako biste uživali u kafi odgovorno i izbegli neželjene posledice.
  • Zdravko

    13.12.2023 15:08
    Moj šurak je magacioner pala mu vreća od 40 kila na nogu i smrskala zglob, arabika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.