Koliko vam treba da zaspite?

San je neophodan za ljudski organizam, a lekari često ističu da je čoveku svakodnevno potrebno oko osam sati sna.
Koliko vam treba da zaspite?
Foto: Pixabay
Međutim, ako vam treba mnogo vremena da zaspite, to bi moglo smanjiti vaše vreme spavanja i uticati na vaše zdravlje.
 
Kako navodi lekar za intezivnu negu Bred Raper, normalno je da vam treba malo vremena da zaspite noću, ali ono može dati uvid u vaše zdravstveno stanje.
Takozvana latencija spavanja je vreme koje vam je potrebno da zaspite. Tu se meri period između trenutka kada osoba legne da spava i početka sna.
 
Osim što latencija može dati određeni uvid u vaš ukupni kvalitet sna, ona može uticati na to koliko ukupno spavate. Vremenom bi nedostatak sna mogao povećati rizik od zdravstvenih problema poput gojaznosti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, srčanih bolesti i depresije.
Raper navodi da je zdravoj odrasloj osobi obično potrebno između 10 i 20 minuta da zaspi. Ako vam je potrebno manje vremena da zaspite, to bi mogao biti znak da ste preumorni. Kao najčešći uzrok je generalni nedostatak sna, ali bi to mogao biti i znak nekih poremećaja kao što je narkolepsija ili poremećaj cirkadijalnog ritma.
 
S druge strane, ako vam je potrebno više od 20 minuta da zaspite, mogli biste imati problema s nesanicom, koja je najčešće uzrokovana stresom, teskobom ili depresijom, a u nekim slučajevima to može biti i poremećaj spavanja poznat kao sindrom nemirnih nogu.
 
Važno je istaći da i određeni lekovi mogu produžiti latenciju spavanja, kao što su lekovi za stimulaciju i nesedativni antidepresivi.
  • Vera

    11.12.2023 23:04
    nesanica
    @ Zeka
    Nr brinite Zeko, nećete postati ovisnik. patim od nesanice dugo, lekar mi kaže da je veća šteta od nespavanja, nego od sedativa, naravno ne velikih doza. Ali one nisu ni potrebne da bi se zaspalo. Lekari prepisuju obavezno da se uzme sedativ, kad krvni pritisak poraste, naravno ne suviše!
  • Zeka

    11.12.2023 08:24
    Zeka
    Ovisno od stresa i briga bez Bromazepana i Bensedina treba mi zaista drugo! Legnem ok 23h i vrtim se skoro do 1h iza ponoći! Ako popijem gore navedene sedative veoma brzo bez prekida! Na moju zalost je tako već par godina!
  • Zare

    11.12.2023 07:50
    Postoji odredjena vezba svesnog opustanja misica koja skracuje vreme uspavljivanja. Naime krenete recimo od prstiju na nozi pa kroz celo telo i tek kada se probudite, svesni ste za koliko kratko vremena ste se uspavali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.