Otkriven novi metod za dijagnostikovanje Alchajmerove bolesti

Otkriven je novi, precizni metod za detekciju Alchajmerove bolesti putem analize krvi, a otkriće bi moglo da unese revolucionarni pomak u dijagnostici te bolesti, saopštili su istraživači.
Otkriven novi metod za dijagnostikovanje Alchajmerove bolesti
Foto: Pixabay
Merenje nivoa proteina zvanog p-tau 217 u krvi moglo bi biti veoma pouzdan pokazatelj u otkrivanju znakova progresivnog stanja Alchajmerove bolesti, s obzirom na to da je taj protein zapravo marker za biološke promene u mozgu obolele osobe, navodi Skaj njuz.
Stručnjaci tvrde da bi ovaj metod mogao da se pokaže boljim od niza drugih testova koji su trenutno u fazi razvoja.
U istraživanju u kom je učestvovalo 786 ispitanika istraživači su uz pomoć novog testa želeli da otkriju koji bi od njih imali najmanje, a koji najveće šanse da obole od Alchajmera.
 
"Ova studija je dobrodošao korak u pravom smeru jer pokazuje da testovi krvi mogu biti jednako tačni kao i invazivnije i skupe analize za otkrivanje simptoma Alchajmerove bolesti", objasnio je Ričard Oukli, pomoćnik direktora za istraživanja i inovacije u Udruženju za Alchajmerovu bolest.
  • /

    25.01.2024 21:38
    /
    @Realista
    postojeci lekovi koji usporavaju ovu bolest se ne nalaze se na spisku lekova koji se dobijaju na recept a finansijski su nedostupni starijim ljudima.
    preda mnom je doktorica rekla: nemojte ih kupovati. mozda je bolje da ubrza bolest.
    o nastavku sam vec kucao da uz lomove koji su nastali progresijom bolesti urgento nije hteo primiti pacijenta vec su stavili otisak prsta na izjavi da odbija lecenje i to bez mobilisanih lomova!
  • Realista

    23.01.2024 19:16
    Nikad.
    Kada će taj postupak biti dostupan osiguranicima u srbiji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.