Otkriven novi znak upozorenja na Alchajmerovu bolest: Javlja se sa 40 godina

Rana dijagnoza Alchajmerove bolesti je ključna, jer kasna dijagnoza znači da će oboleli imati manje vremena za kontrolu bolesti i donošenje životnih odluka.
Otkriven novi znak upozorenja na Alchajmerovu bolest: Javlja se sa 40 godina
Foto: Pixabay
Ipak, naučnici su otkrili novi znak upozorenja, koji se javlja sa 40 godina.
 
Naučnici s Univerzitetskog koledža u Londonu otkrili su da bi takozvana izgubljenost u vremenu i prostoru mogla biti znak Alchajmerove bolesti.
Oni su testirali veštine navođenja pomoću naočara za virtuelnu realnost i otkrili da su ljudi s najvećim rizikom od demencije imali najgore rezultate. Noseći naočare, učesnici su morali da hodaju preko polja do predmeta koji su nestajali kada bi došli do njih.
 
Naočare su zatim uklonile vizuelne znakove u okruženju i učesnici su morali da hodaju nazad do mesta gde su se sećali da je bio prvi predmet. Rezultati objavljeni u časopisu "Alzheimer's and Dementia" navode da su se učesnici s najvećim rizikom od Alchajmerove bolesti najviše borili, ali nisu imali problema s drugim kognitivnim testovima.
To sugeriše da se problemi s navigacijom mogu pojaviti godinama ili decenijama pre drugih simptoma Alchajmerove bolesti. 
 
Takođe, muškarci su bili lošiji od žena u ovom testu navigacije.
 
"Nadamo se da će to saznanje pomoći ljudima da dobiju pravovremenu i tačnu dijagnozu", navela je istraživačica sa Instituta za kognitivnu neuronauku UCL i autorka studije Koko Njutn.
 
Ovo je posebno važno ako se pojedini lekovi protiv Alchajmerove bolesti odobre, jer će ono pomoći u čišćenju toksičnih naslaga amiloida u mozgu tokom ranije faze bolesti. 
Ipak, naučnici su istakli da bi ti revolucionarni lekovi zapravo mogli smanjiti mozak pacijenata i biti štetni.
 
Na kraju, važno je istaći i druge simptome uobičajene za ovu bolest, a to su: problemi s pamćenjem, problemi s razmišljanjem i rasuđivanjem, promene raspoloženja i promene u percepciji udaljenosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.