Dečak koji umire više puta godišnje

Mali Aron Svini pati od izuzetno retkog stanja poznatijeg kao sindrom iznenadne smrti i da mu nije njegove majke koja ga oživljava svaki put kada mu srce stane na po sedam i više minuta, ne bi imao niakvih šansi da preživi.
Mali Aron Svini pati od izuzetno retkog stanja poznatijeg kao sindrom iznenadne smrti i da mu nije njegove majke koja ga oživljava svaki put kada mu srce stane na po sedam i više minuta, ne bi imao niakvih šansi da preživi.

Otkako se prvi put srušio dok je gledao crtani film na televiziji, Aron je imao još četiri velika iznenadna srčana zastoja. Mama Džolejn (28) je zato prošla specijalnu obuku kako bi u svakom trenutku mogla da pomogne svom detetu i vrati ga u život uz pomoć malog defibrilatora.

"Aron je trogodišnjak kao i svaki drugi. Lekari su upozorili da ne bi smeo uopšte da trči, ali ja ne uspevam da ga zaustavim. Stalno trčkara po stanu i vozi svoj tricikl. Za mene kao majku predstavlja pravi užas kad vidim svog sina da doživljava potpuni kolaps organizma. Prvi put kad se to desilo, nisam imala predstavu šta bi trebalo da uradim. Bila sam očajna. Sada makar znam kako da mu pomognem, ali ne smem da ga ostavljam samog, pa tako ne idem na posao, niti on u obdanište. On je u suštini srećan dečak. Svestan je toga da nešto sa njim nije sasvim u redu, ali se odlično nosi sa tim", ispričala je za "Dejli Mejl" hrabra Džolejn koja se sad trudi da organizuje seriju dobrotvornih akcija kako bi se za buduću Aronovu školu nabavio defibrilator.

Takođe, jedno od rešenja koje lekari predlažu jeste da se dečaku pod kožu ugradi specijalni aparat koji će se automatski aktivirati kada Aronu srce ponovo bude stalo.

  • zderavko

    28.03.2012 10:50
    mali junače
    Verujem da mami staje srce svaki put kad i mališanu, ako ne i češće. Ne treba se nikad predati. Živi bili 100 godina oboje, uz sve te male prekide.
  • ccc

    23.03.2012 12:42
    BRAVO!
    Bravo za ovu hrabru mamu! Samo onaj ko ima bolesno dete zna ili može da pretpostavi šta proživljava!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?