Predlog za ručak: Irski paprikaš

Irski paprikaš je odlična opcija za ručak za svako doba godine.
Predlog za ručak: Irski paprikaš
Foto: 021.rs
U zavisnosti od toga kako se spremi, sličan je našem paprikašu ili gulašu.
 
Tradicionalno se pravi od jagnjetine, ali može se spremati i sa govedinom.
Sastojci:
 
1 kg jagnjetine ili govedine (najbolje plećka) naseckanog na kockice
500 ml pilećeg bujona
500 ml tamnog piva po želji
2-3 velike glavice crnog luka, iseckanog na kockice
3-4 šargarepe, isečene na kolutove
3 krompira, isečena na kockice
4 kašike maslaca
1 kašika brašna
2 lista lovora
1 grančica sveže majčine dušice ili začina po želji
So i biber po ukusu

Priprema:

  • U loncu ili većoj šerpi rastopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte isečeno meso i pržite ga sa svih strana dok ne porumeni.
  • Dodajte sitno isečeni luk i dinstajte još 5 minuta, ili dok luk ne omekša.
  • Pospite brašno preko mesa i luka, dobro promešajte i dinstajte još minut.
  • Prelijte bujonom i pivom (ako koristite). Dodajte lovorove listove, majčinu dušicu, so i biber. Promešajte, pojačajte vatru i dovedite do ključanja.
  • Smanjite vatru, poklopite lonac i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena, ili dok meso ne omekša.
  • Dodajte isečenu šargarepu i kuvajte još 20 minuta.
  • Na kraju dodajte isečen krompir i kuvajte još 10-ak minuta, ili dok krompir ne omekša.
  • Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera.
Serviranje:
 
Irski paprikaš tradicionalno se servira vruć, u dubokim tanjirima sa hlebom. Možete ga poslužiti i sa pirinčem.
 
Savet:
 
Za bogatiji ukus, meso možete prethodno marinirati u pivu preko noći. Ako vam ostane paprikaša, on je još ukusniji sutradan.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • ZX

    07.05.2024 08:06
    Čuvajte zdravlje
    @ ?
    Ko ima para za jagnjetinu?

    Ma ona nije zdrava. Ima mnogo holesterina.
  • Limanac

    06.05.2024 22:03
    @?
    I to jos oko praznika.
  • Averel

    06.05.2024 21:25
    A menta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.