Da li patite od nomofobije?

Ako vas plaši pomisao da izgubite mobilni telefon ili barem da provedete jedan dan bez njega onda najverovatnije patite od nomofobije, što je skraćenica od no mobil phobia, koja pre svega pogađa zavisnike od društvenih mreža na internetu.
Ako vas plaši pomisao da izgubite mobilni telefon ili barem da provedete jedan dan bez njega onda najverovatnije patite od nomofobije, što je skraćenica od no mobil phobia, koja pre svega pogađa zavisnike od društvenih mreža na internetu.

U istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, gde se termin nomofobija pojavio 2008, 66 odsto ispitanika je izjavilo da ih veoma plaši pomisao da izgube mibilni telefon. Taj procenat naglo raste kod mladih između 18 do 24 godine i iznosi 76 odsto.

Među ispitanicima, njih 40 odsto navodi da poseduje dva mobilna telefona. "Ovaj fenomen se posebno proširio nakon dolaska smartfona i ponuda sa neograničenim minutima (za razgovor). Od sada svako ima pristup ogromnom broju usluga: Gde se nalazim? Ima li neki restoran u blizini? Kupujem kartu za voz ove nedelje i Planiram večernji izlazak i tako dalje", objasnio je stručnjak za nove tehnologije u agenciji FaDa Damijen Duani.

"Do pre koju godinu, SMS poruke su već bile jedan oblik nomofobije. Čak se govorilo o 'prst-generaciji' kojom su se opisivali mladi koji neprekidno kucaju poruke. Onda se pojavila mogućnost da preko smartfona koristite internet - to vam je kao SMS puta 10.000", tvrdi Duani.

Duani tvrdi da je sve veći broj vidova zavisnosti među kojima su, na primer, sindrom "uvek sam na vezi" i "stalno proveravam telefon za svaki slučaj". "Živimo u automatizovanom svetu gde se odjednom radi više stvari. Mnogi ljudi misle da ako nisu priključeni da će nešto važno da propuste. A kad se to desi i oni nisu bili u prilici da odmah reaguju počinju da razvijaju razne vrste nervoze i straha", kaže Duani.

  • 09.04.2012 18:22
    To je Velika Britanija

    ovde ima drugih fobija

    jedna je RADOFOBIJE = bojazan da ce se postati radni visak
    bez ikakve nadoknade novcane i mogucnosti ponovo naci neki posao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.