Lekari traže zabranu Mekdonaldsa na Olimpijskim igrama

Grupa britanskih lekara saopštila je da Mekdonalds ne treba da bude sponzor OI jer je simbol nezdravih navika i šalje pogrešnu poruku.

Grupa britanskih lekara saopštila je da Mekdonalds ne treba da bude sponzor OI jer je simbol nezdravih navika i šalje pogrešnu poruku.

Mekdonlds će biti jedini brendirani restoran kome će biti dozvoljena prodaja hrane na Olimpijskim igrama. Osim u atletskom selu, tri Mekdonalds restorana biće smeštena u Olimpijskom parku. Ovaj lanac brze hrane planira da otvori najveću franšizu do sada koja će biti smeštena u Olimpijskim parku. Restoran će biti u obliku katedrale, imaće dva sprata i moći da primi 1.500 ljudi. Pored Mekdonaldsa koji je dobio monopol na hranu, tu je i Koka-Kola koja ima ekskluzivno pravo na prodaju bezalkoholnih napitaka, dok je Hajneken proglašen za zvanično pivo Igara.

"Tužno je da jedna manifestacija koja slavi atletska dostignuća bude sponzorisana od strane kompanija koje doprinose gojaznosti populacije i nezdravim navikama", rekao je Terens Stifenson, glasnogovornik Kraljevske medicinske akademije. Oni su pozvali Vladu Britanije da zabrani reklamiranje Mekdonaldsa, Koka-Kole i Hajnekena na Olimpijskim igrama koje su na programu od 27. jula da 12. avgusta u Londonu. "Ovi brendovi koriste Olimpijske igre da bi se povezale sa medaljama, uspehom i dobrom formom. Oni ne žele da njihov proizvod bude sinonim za debljinu i nezdrav način života", dodao je Stifenson.

Stručnjaci su upozorili i da bi promocija akohola na Olimpijskim igrama mogla dovesti do još većih problema sa zavisnošću od alkohola. "Kada na Olimpijskim igrama imate ovlašćenog dobavljača alkohola, to šalje porgešnu poruku mladim ljudima. Poručujete im da ni jedan veliki događaj nije potpun bez alkohola", rekao je Ser Ijan Gilmor, savetnik na Kraljevskom koledžu za fiziku.

Međutim, verovatnoća da do te odluke dođe je mala , jer su organizatori Igara odbranili svoju odluku o sponzorstvu rekavši da se radi o poslovnom dogovoru. "Sponzori su ti koji obezbeđuju većinu sredstava da bi se Igre održale. Bez partnerstva sa kompanijama kao što je MekDonalds, do Olimpijskih igara ne bi ni došlo", stoji u sopštenju Organizacionog komiteta.

Mekdonalds je oficijelni sponzor Olimpijskih igara još od 1976. godine.

  • mile

    03.05.2012 14:19
    Probao sam hranu u McDonalds-u, KFC-u i Burger King-u i nikad lošije komade hrane nisam probao u životu. To nije bilo pokvareno, nego jednostavno bezukusno, masno i ljigavo, lišeno svakog života. I to je kao nova globalna hrana? Jedna pljeskavica od 120 din je za McDonalds Hayat sa 5 zvezdica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.