Porođajni stres jednak onom u ratu

Jedna od tri novopečene mame mogu imati simptome posttraumatskog stresa, stanja koje se obično povezuje sa osobama koje su bile u ratu ili bile svedoci terorističkih napada.
Jedna od tri novopečene mame mogu imati simptome posttraumatskog stresa, stanja koje se obično povezuje sa osobama koje su bile u ratu ili bile svedoci terorističkih napada.

Među simptomima su flešbekovi vezani za porođaj, izbegavanje razgovora o boravku u bolnici, fizičke reakcije poput preskakanja rada srca svaki put kada se pomene trudnoća, ali i odbijanje rasprave vezane za to da li treba imati drugo dete.

Izraelski naučnici koji su sproveli istraživanje kažu da je klasifikovanje porođaja kao uzročnika posttraumatskog stresa kontroverzno, ali neizbežno, jer zaista pokreće "intenzivni strah i osećaj bespomoćnosti".

Posttraumatski stres sindrom je anksiozni poremećaj koji se razvija posle izloženosti nekom strašnom događaju u kome je osoba bila fizički povređena ili osetila pretnju po sopsteni ili život neke bliske osobe.

Naučnici su ispitali 89 porodilja od kojih je 80 odsto imalo porođaj bez analgetika.

Od ispitanih, ukupno je 37 odsto imalo neki oblik posttraumatskog stres sindroma, od čega je 3,4 procenta trpelo ozbiljne posledice.

Glavni razlog je bol, ali i strah o fatalnih komplikacija po njih ili bebu. Često je povezano i sa traumom stečenom tokom prethodnog porođaja.

Profesor Real Štrous sa Univerziteta u Tel Avivu rekao je da i neprijatnost zbog toga što ih mnogo ljudi gleda potpuno gole ima izenađujuće snažan efekat, a četiri od pet žena je pogođeno time.

  • EvoOvako

    10.08.2012 20:14
    ...
    SVAKA patnja izaziva posttraumatski stresni poremećaj - PTSP, pa tako i porođaj, saobraćajka i slično.
    @anonimus - NIKADA nisam čuo da se neka porodilja porodila "pevajući u veselju". Vaše iskompleksirano pisanje mnogo više govori o Vama, nego li o onom o čemu želite da govori. Dok god pojedinac/pojedinka vrši konstantnu komparaciju sa drugim, taj pojedinac/pojedinka ima kompleks!!!
  • 10.08.2012 10:49
    Uf kad se setim te noci u bolnici, 12h najgorih bolova ikada, druge zene oko mene vriste, kukamo u glas, osoblje ne obraca paznju, a bilo sta sto bi ublazilo bol je veeeliki znak pitanja u novosadskom porodilistu. Ali zato se beogradjanke poradjaju pevajuci u veselju sto bi se reklo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.