Uskoro dosupna pilula koja usporava Alchajmerovu bolest?

Naučnici su izjavili da bi pilula koja usporava Alchajmerovu bolest mogla biti dostupna na tržištu za oko četiri godine.
Naučnici su izjavili da bi pilula koja usporava Alchajmerovu bolest mogla biti dostupna na tržištu za oko četiri godine.

Veruje se da je ova pilula najmanje dva puta efikasnija od svih trenutno dostupnih terapija i da bi mogla znatno smanjiti, a možda čak i u potpunosti zaustaviti širenje bolesti.

Na međunarodnoj konferenciji za demenciju je rečeno da, ukoliko počne da se koristi na vreme, pilula bi mogla čak i sprečiti nastanak bolesti.

Verzija pilule koja se uzima dva puta dnevno, a koju su razvili britanski naučnici, već je testirana na pacijentima i rezultati su bili više nego dobri.

Pilula bi se mogla propisivati i svim osobama starijim od 60 godina kako bi zadržali oštrinu uma. Međutim, mnogi apeluju na strpljenje, jer su i ranije mnogi lekovi pali i pokazali se kao neprihvatljivi tokom poslednjih faza testiranja.

Trenutni lekovi usporavaju progres bolesti, međutim njihov efekat na mozak brzo nestaje i bolest nakon toga nastavlja tamo gde je stala.

Novi lek, poznat samo kao LMTX, radi na drugačiji način od većine sadašnjih lekova koji ciljaju na hemiju u mozgu ili nagomilavanje proteina nazvanog beta-amiloid. LMTX otapa velike količine proteina i širi se mozgom kao infekcija.

Tokom testiranja na pacijentima sa blagim ili srednjim oblikom demencije, ranija verzija leka, pod imenom Rember, je usporila širenje bolesti do 90 odsto tokom dve godine.

Trenutno je u pripremi 18-mesečno testiranje leka na 1.500 obolelih od Alchajmerove bolesti.

  • ružič nenad

    26.03.2013 13:34
    zainteresovani za lek
    molimo da nas informišete dali i gde se može nabavit lek lmtx ili kako da se ukljućimo u test

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.