Bebama ne treba davati paracetamol

Ukoliko su bebama davani lekovi koji sadrže bilo koju formu paracetamola onda postoji veći rizik da će one oboleti od astme u starijim godinama, tvrde istraživači.
Ukoliko su bebama davani lekovi koji sadrže bilo koju formu paracetamola onda postoji veći rizik da će one oboleti od astme u starijim godinama, tvrde istraživači.

Poslednja studija iz Danske ukazuje na povezanost tableta protiv bolova i astme, na osnovu prethodno sprovedenih istraživanja na odraslima i bebama.

Naučnici veruju da paracetamol može izazvati promene u telu koje dete čine osetljivijim na upale i alergije.

Međutim, u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology se tvrdi kako nije dokazano da paracetamol uzrokuje astmu.

Istraživač Hans Bisgaard, profesor pedijatrije na Univerzitetu u Kopenhagenu savetuje roditeljima da lekove koriste samo onda kada su zaista potrebni, kao u slučaju kada dete ima temperaturu.

U studiji je učestvovalo 336 dece praćene od rođenja do njihove sedme godine, čije su majke imale astmu. Utvrđeno je da je 19 odsto dece imalo simptome astme - otežano disanje ili kašljanje.

Tim prof. Bisgaarda utvrdio je da je rizik generalno povećan kada su deci češće davane tablete koje sadrže paracetamol u prvoj godini života. Za svaki dan davanja tablete šanse za astmu su se udvostručavale, da bi na kraju rizik od obolevanja iznosio 28 odsto.

Jednom od posljednjih studija je utvrđeno kako lekovi poput ibuprofena i naproxena takođe povećavaju rizik od dobijanja astme.

Međunarodna studija u kojoj je učestvovalo 300.000 tinejdžera u 50 zemalja takođe je otkrila kako korisnici paracetamola imaju veći rizik da dobiju kožne ekceme ili postanu podložni alergijama.

  • Andrija Šrek

    16.11.2012 16:48
    ??
    A koje onda lekove davati kada beba ima povišenu temperaturu?
    I zašto bi iko davao bebama TABLETE?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.