Jogurtom protiv depresije

Mlečni proizvodi sa zdravim bakterijama smanjuju aktivnosti u mozgu zadužene za bol i emocije, pa tako probiotici smanjuju simptome depresije i služe kao prevencija.
Mlečni proizvodi sa zdravim bakterijama smanjuju aktivnosti u mozgu zadužene za bol i emocije, pa tako probiotici smanjuju simptome depresije i služe kao prevencija.

Probiotici koji se nalaze u jogurtu mogu da poboljšaju raspoloženje, jer utiču na delove mozga odgovorne za upravljanje emocijama i osećajem boli, tvrde naučnici sa Univerziteta Los Anđeles. Oni su otkrili da ljudi koji jogurt s probioticima jedu dva puta na dan imaju izmenjenu funkciju mozga, piše Dejli Mejl.

U studiji su ženama u dobi od 18 do 53 godine davali jogurt dva puta na dan tokom mesec dana, a pritom magnetnom rezonancom skenirali njihov mozak. Podelili su ih u tri grupe, od kojih je prva jela jogurt sa živim bakterijskim kulturama poput Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus, druga grupa jela je mlečne proizvode bez živih bakterijskih kultura, a treća uopšte nije uzimala mlečne proizvode.

Rezultati istraživanja su pokazali da probiotici smanjuju aktivnost u mozgu koja uključuje somatosenzorni korteks, kao i u predfrontalnom korteksu koji je zadužen za kogniciju i emocije. Mehanizmi zaduženi za te promene nisu razjašnjeni, no očigledno je da dobre bakterije u sistemu za varenje šalju molekularne signale mozgu.

"Ono što jedemo utiče na način kako funkcionišemo, a neverovatno je da može čak i da menja raspoloženje. Tako jogurt čuva od depresije, dok tipična zapadnjačka prehrana s puno masnoća i šećera radi suprotno", rekao je rukovodilac studije, dr Emeran Majer.
  • 31.05.2013 20:42
    Mora da je "zdravo", pogledajte šta rade tim kravama i drugim industrijskim životinjama http://www.youtube.com/watch?v=ksFlFuqeQVk

  • ZoranNS

    31.05.2013 17:12
    Čim čujem jogurt, padnem
    Čim čujem jogurt, padnem u depresiju.
  • NS_BOB

    31.05.2013 11:25
    ...eto u stvari su nam '88 lečili depresiju. Al' smo nezahvalni! :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.