Ožiljak od carskog reza više neće postojati

Uređaj u obliku hemijske olovke emituje mali, ali snažan plamen od nabijenog plina koji podstiče zarastanje krvnih sudova i tkiva, a istovremeno smanjuje rizik od infekcije.
Uređaj u obliku hemijske olovke emituje mali, ali snažan plamen od nabijenog plina koji podstiče zarastanje krvnih sudova i tkiva, a istovremeno smanjuje rizik od infekcije.

Izraelska kompanija "BioWeld" razvila je posebnu metodu zatvaranja rana bez vidljivih šavova i ružnih ožiljaka, a temelji se na tzv. tehnici zavarivanja. U spajanju rane koristi se plazma, tj. nabijeni oblik plina koji se u prirodnom stanju može videti u munjama kao i intenzivnoj svetlosti koju proizvode baklje za zavarivanje.

Ipak, plazma u "BioWeldovom" uređaju mnogo je hladnija i njena temperatura iznosi oko 40°C, pa ne uzrokuje oštećenje tkiva i bol, već samo blago peckanje. Ta će se tehnika prvenstveno koristiti kod sanacije rana carskih rezova, ali naučnici veruju kako bi se mogla primenjivati i kod lečenja opekotina kao i kod kozmetičkih zahvata.

U tri klinička istraživanja taj uređaj u obliku hemijske olovke koristio se na pacijentkinjama nakon carskog reza, na uzdužnim ranama dužine oko 20 cm na trbuhu, a sam zahvat sanacije rane trajao je oko tri minute. "Plin iz mini baklje deluje antibakterijski, podstiče obnovu krvnih sudova i smanjuje rizik infekcije rane", rekao je italijanski ginekolog dr Đankarlo Di Renco.

Iako carski rezovi koje se zatvaraju šavovima i spajalicama dobro zarastaju, nedavno istraživanje pokazalo je da oko 44 odsto žena nakon carskog reza ima povišen i otečen crveni ožiljak i do šest meseci nakon porođaja. "Niko dosad ovo još nije napravio, tehnika zatvaranja rane je revolucionarna, a rezultat obećavajući", rekao je Ronen Lam iz "BioWelda".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.