Nova metoda otkrivanja raka - preko slatke hrane

Čokolada, gazirana pića i druga hrana bazirana na šećeru mogli bi uskoro biti korišćeni kao detektori za rak.
Čokolada, gazirana pića i druga hrana bazirana na šećeru mogli bi uskoro biti korišćeni kao detektori za rak.

Naučnici su razvili tehniku koja identifikuje bolesti prateći kako telo absorbuje šećer. Maligni tumori troše više glukoze nego zdravih namirnica, kako bi nahranili ubrzano rastuće ćelije raka. Istraživači sa Univerzitetskog koledža London otkrili su putem skenera kako su tumori prikazani svetlije nakon što je obolela osoba konzumirala nešto slatko.

Ovo otkriće omogućava sigurniju i jednostavniju alternativu u odnosu na standardne radioaktivne tehnike i moglo bi biti dostupno za manje od 18 meseci. Trenutne metode skeniranja ne preporučuju se trudnicama i deci zbog radijacije, a dostupne su u ograničenim količinima u bolnicama i specijalističkim centrima. Novom se metodom ćelije raka mogu otkriti ranije, što pridonosi uspešnijem lečenju.

"Nisam verovala da je moguće da MR skener može pratiti kretanje glukoze, ali su naši istraživači dokazali da je moguće. To se može učiniti nakon konzumiranja slatkog gaziranog pića, soka ili hrane. Možemo detektovati rak koristeći isti šećer koji imamo u polovini standardne veličine čokolade. To je obećavajuće jer možete da vidite kako se glukoza sakuplja oko tumora", rekao je doktor Mark Litgoe iz Centra za biomedicinu.

Za razliku od trenutne metode skeniranja, koja je poznata kao pozitronska emisijska tomografija, za koju je potrebno ubrizgavanje radioaktivne supstance u telo pacijenta, nova tehnika se obavlja bez korišćenja igala. "Ne treba da dajete pacijentu injekciju, jer se slatka hrana absorbuje vrlo brzo", dodaje Litgoe.

Za ovu metodu istraživači tvrde da je jeftinija i sigurnija metoda otkrivanja tumora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.