Novo saznanje o mišićima pomaže bodibilderima i kardiolozima

Mišićna vlakna se ne stežu i opuštaju samo prema gore i dole, kažu naučnici i tvrde da to saznanje može pomoći i u lečenju bolesti srca, ali i povećavanju snage.
Mišićna vlakna se ne stežu i opuštaju samo prema gore i dole, kažu naučnici i tvrde da to saznanje može pomoći i u lečenju bolesti srca, ali i povećavanju snage.

Ono što su bodibilderski i razni sportski stručnjaci mislili da znaju o mišićima proteklih 50 godina opovrgnuli su naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu. Oni su otkrili da biceps dobija svoju snagu iz mrežastog rasporeda ćelija, a ne dugih vlakana, piše BBC.

Kako se mišić steže, vlakna se povlače i prave oblik sličan onom pletenice, što stvara silu koja se kreće u više smerova, a ne samo gore i dole kako se prethodno verovalo.

"Nije biceps jedini mišić u telu koji tako funkcioniše, već svi mišići u telu, pa tako i srce", tvrdi rukovodilac studije profesor Tom Daniel.

Dodaje kako se ovaj aspekt mišićne snage nije istraživao duže od pet decenija, a sada postaje kritična tačka za naše razumevanje normalnih i patoloških ćelija.

Osnova znanja kako mišići stvaraju snagu ostaje ista, da se aktinski filamenti skraćuju, a miozinski produžuju i obrnuto kako bi se mišić stegao. No to se ne događa u jednom smeru, već mišić vuče iz svih uglova kako bi proizveo radijalnu silu.

"Ta će vest zainteresovati sve bodibildere koji žele da povećaju svoju snagu, ali i lekare koji se bave terapijom srčanih problema", rekao je jedan od rukovodilaca studije, Majkl Regnier.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.