Telesna aktivnost preduslov za zdravo detinjstvo

Savremene okolnosti su umnogome promenile životne navike roditelja, a time neposredno i njihove dece.
Savremene okolnosti su umnogome promenile životne navike roditelja, a time neposredno i njihove dece.

Mališani sve više vremena provode za kompjuterom i gledajući televiziju, sve manje su u parku i na igralištima, a mobilni telefoni i internet su zamenili razdragana druženja. Deca sve više postaju otuđena, gojazna i fizički neaktivna.

Kako se telesnom aktivnošću pospešuju motoričke, čulne i spoznajne sposobnosti, ona predstavlja važan stimulans za rast i sazrevanje organizma i razvoj muskulature. Deca imaju prirodan nagon za pokretom, jer kada su aktivna onda su samouverena i zabavljaju se. Veštine koje usvajaju vežbanjem razvijaju njihove sposobnosti čime postaju dobri u tome što rade i tako stiču samopouzdanje.

Treniranje svakog sporta je preporučljivo, ali ono je uglavnom usredsređeno na veštine bitne samo za taj sport i često ne razvija pojedine motoričke sposobnosti i sveukupnu fizičku kondiciju. Tokom intenzivnog razvoja deteta, a naročito u ranom dobu, neophodno je da sportske aktivnosti dece budu pod nadzorom, pravilno vođenje i prilagođene njihovim uzrastu.

Fitnes za decu je program koji obuhvata sve aktivnosti neophodne za pravilan fizički, emocionalni i psihološki razvoj deteta. On podrazumeva vežbe oblikovanja, istezanja, snage i izdržljivosti mišića, vežbe sticanja ravnoteže, koordinacije, okretnosti, brzine, fleksibilnost i vežbe za sprečavanje nastanka deformiteta kičmenog stuba, čime se podiže i kapacitet pamćenja, pažnje i opažanja.

Važan činilac u pravilnom razvoju i sportskom odrastanju deteta je trener/instruktor, koji treba da bude senzibilan na decu, prepozna njihove potrebe i mogućnosti i shodno tome ih vodi u skladu sa planiranim programom. Uz odgovarajuću podršku trenera, deca svoje slabosti pretvaraju u uspeh i radost. I pored ovakvih treninga, mališanima je svakako potrebna dodatna slobodna telesna aktivnost još najmanje 15 minuta dnevno, poput igrarija u parkiću, vožnje bicikla, igranja loptom, šetnji kućnog ljubimca.

U Srbiji je malo sportskih centara koji nude fitnesa za decu i rade sa uzrastom do četiri godine. Još je nedovoljno prisutna svest o važnosti uvođenja telesnih aktivnosti od ranog detinjstva, prvenstveno radi zdravlja, ali i lakšeg ostvarenja punog fizičkog i psihičkog potencijala. Vežbanjem različitih pokreta, deca spoznavaju svole telo, uče da ga kontrolišu, razvijaju timski duh, uče se da planiraju, procenjuju posledice svojih radnji i donose odluke, gradeći tako unutrašnju snagu i samopouzdanje. I naravno stiču zdrave životne navike.

Prepoznavši presudan značaj telesnih aktivnosti za najmlađe, dečji fitnes centar Gym4Me je u konsultaciji sa stručnim saradnicima iz sveta sporta i zdravstva osmislio jedinstvene fitnes programe prilagođene uzrastu. Kako je deci najbitnije da se druže i smeju sa svojim vršnjacima i uživaju u svemu što rade, programi su obogaćeni domišljatim animacijama i uzbudljivim, izazovnim i šarenim rekvizitima i poligonima spretnosti. Veoma je bitno i da deca stasavaju u sigurnom, netakmičarskom, ali podsticajnom okruženju, gde nema prvih i poslednjih i gde su svi pobednici.

Posebno su vidljivi rezultati rada sa bebama od šest nedelja do četiri godine starosti, a to je i vreme kada se postavljaju zdrave osnove za buduće fizičko i psihološko sazrevanje deteta. Kod grupnih treninga, naročito je važno da se svakom vežbaču pristupa ponaosob i omogući da ispolji svoju ličnost i sklonosti.  Pri odabiru fizičkih aktivnosti za svoje mališane, roditelji nikada ne bi smeli da zaborave da ona pvenstveno treba da bude igra, zabava i uživanje.

  • Milos NS

    13.10.2013 21:11
    Veoma zanimljivo i nešto novo u našem gradu.Podržavam.
  • Tanja282

    08.10.2013 20:07
    Bila sam- sjajni su!
  • Maki021

    08.10.2013 12:16
    Jako ste skupi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.