Uspavanke smanjuju bol

Jedno istraživanje u Engleskoj je pokazalo da pevanje uspavanki pomaže i u otklanjanju bola kod bolesne dece.
Jedno istraživanje u Engleskoj je pokazalo da pevanje uspavanki pomaže i u otklanjanju bola kod bolesne dece.

Tako su naučnici koji su sproveli istraživanje roditeljima preporučili da deci pevaju uspavanke kada ona osećaju neku vrstu bola, jer smatraju da efikasno pomažu i u tim situacijama.

Eksperiment na osnovu koga je saopštena preporuka se sastojao iz pevanja uspavanki deci ispod 3 godine, od kojih su neka čak bila ozbiljno bolesna, poput one koja su čekala na transplantaciju srca i praćenja njihovih otkucaja srca i percepcije bola.

Naučnici su nakon toga uporedili ove rezultate sa rezultatima dve druge grupe dece: jednom grupom kojoj je čitano i drugom koja je ostavljena sama. Uočeno je da je kod onih kojima su pevane uspavanke došlo do smanjenja bola i usporavanja otkucaja srca.

Profesor Dejvid Hargrivs sa Univerziteta Rohempton, jedan od autora istraživanja, rekao je da su rezultati otišli mnogo dalje od intuitivnog osećaja da pevanje smiruje decu, jer su pokazali da po decu nastaju i ozbiljne korisne fiziološke promene.

Profesor Hargrivs je naglasio da je istraživanje još uvek u ranoj fazi ali je dodao da je korist od praktične primene pevanja uspavanki očigledna i veća nego što se to do sada uobičajeno mislilo.

"Muzikoterapija je mnogo jeftinija od skupih lekova koji se koriste da ublaže bol i to treba iskoristiti" dodao je on.

Profesor Tim Grifits, neurolog konusultant u jednoj zdravstvenoj organizaciji je saopštio da to za njega nije iznenađenje jer postoji jedan stari deo mozga u limbičkom sistemu koji je zadužen za emocionalne reakcije na muziku.

"Ono što ja mislim da se događa, jeste da taj deo mozga zadužen za emocionalni doživljaj jače biva stimulisan muzikom nego čitanjem. To bi mogao da bude odgovor na pitanje zbog čega je kod grupe kojoj su pevane uspavanke došlo do smanjenja bola i broja srčanih otkucaja" dodao je on.

"Ovde se zapravo radi o smanjenju nivoa uzbuđenja koji nastaje usled bola", zaključio je doktor Grifits.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.