
Nova studija o ultra-prerađenoj hrani: Čips i instant nudle kao okidač za preranu smrt
Novo istraživanje sugeriše da su ljudi koji konzumiraju više ultra-prerađenih namirnica izloženi većem riziku od prevremene smrti.

Foto: Pixabay (ilustracija)
Ultra-prerađeni proizvodi poput čipsa, instant nudli, zaslađenih muslija i kobasica obično sadrže veštačke boje i arome, a često su bogati šećerom, zasićenim mastima i soli.
Nedavno istraživanje, objavljeno u Američkom časopisu za preventivnu medicinu, pokazuje da je sa svakim povećanjem u udelu ultra-prerađene hrane u ishrani za 10 procenata, rizik od prevremene smrti porastao za 2,7 procenata, prenosi Euronews.
Analiza je obuhvatila osobe uzrasta od 30 do 69 godina u osam zemalja: Kolumbiju i Brazil, koje imaju relativno niske nivoe konzumacije ultra-prerađene hrane, kao i Čile i Meksiko, gde je potrošnja "srednja“, te Australiju, Kanadu, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, gde mnogi ljudi konzumiraju velike količine ultra-prerađene hrane.
"Zabrinjavajuće je to što, dok je u zemljama sa visokim prihodima konzumacija ultra-prerađene hrane već visoka i relativno stabilna već više od decenije, u zemljama sa niskim i srednjim prihodima potrošnja kontinuirano raste", izjavio je Eduardo Augusto Fernandes Nilson, vodeći autor studije i istraživač na Oswaldo Cruz fondaciji u Brazilu.
Korelacija, ali ne i uzročna veza?
Nezavisni istraživači upozorili su da nalazi ne ukazuju na to da ultra-prerađeni proizvodi direktno povećavaju rizik od prevremene smrti, iako su naglasili da ove namirnice zaslužuju dalja istraživanja.
"Moguće je da pravi uzročni faktor rizika nisu ultra-prerađeni proizvodi, već povezani faktor rizika, kao što je bolja fizička kondicija, a ultra-prerađeni proizvodi su samo nevini posmatrači", rekao je Stiven Berdžes, statističar sa Kembridža.
"Međutim, kada vidimo da se ove veze ponavljaju u mnogim zemljama i kulturama, postavlja se sumnja da ultra-prerađeni proizvodi možda nisu samo posmatrači", dodaje on.
Ultra-prerađeni proizvodi su već ranije povezivani sa zdravstvenim problemima.
Početkom ove godine, Agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) utvrdila je da veći unos ultra-prerađene hrane povećava rizik od smrti usled bolesti srca, aneurizmi, problema sa varenjem i Parkinsonove bolesti, ali ne i od raka ili Alchajmerove bolesti.
Naučnici još uvek ne znaju da li su očigledne zdravstvene štete povezane sa ultra-prerađenom hranom rezultat njenog nutritivnog sadržaja ili industrijskog procesa obrade.
Takođe, ne postoji jasna definicija šta tačno čini ultra-prerađenu hranu, što može otežati upoređivanje.
Neris Astburi, vanredna profesorka ishrane i gojaznosti na Oksfordu u Velikoj Britaniji, izjavila je da još uvek nije vreme da se ažuriraju nutricionističke smernice koje bi posebno upozoravale na ultra-prerađene proizvode.
"Mnoge nacionalne smernice za ishranu već preporučuju smanjenje konzumacije hrane bogate energijom, sa visokim udelom masti i šećera, koja obično spada u grupu ultra-prerađene hrane", zaključuje ona.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
Lekari došli do novih otkrića o sindromu slomljenog srca
31.08.2025.•
0
Lekari su tokom kliničkih ispitivanja došli do novih naučnih otkrića o lečenju takotsubo kardiomiopatije ili tzv. sindroma slomljenog srca.
Nutricionistkinja: U Srbiji postoji nelegalno tržište majčinog mleka
31.08.2025.•
3
Nutricionistkinja Branka Mirković izjavila je da u Srbiji postoji nelegalno tržište majčinog mleka i da ga najviše koriste oni koji se bave bodibildingom.
VIDEO: Napravljen AI stetoskop koji može da otkrije ozbiljna oboljenja srca za samo 15 sekundi
31.08.2025.•
1
Medicinski naučnici su razvili stetoskop koji uz pomoć veštačke inteligencije (AI), može da otkrije ozbiljna srčana oboljenja za 15 sekundi.
Toplotni talasi mogu da ubrzaju starenje kao pušenje ili alkohol
31.08.2025.•
1
Kako se naša planeta postepeno zagreva, naši organizmi moraće da se nose sa stresom viših temperatura.
Studija: Hrana bogata kalijumom smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 24 odsto
31.08.2025.•
2
Nova studija Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu pokazala je da konzumiranje hrane bogate kalijumom, poput avokada, banana i spanaća, može da umanji rizik od srčanih oboljenja, hospitalizacije i smrti za 24 odsto.
Istraživanje: Pandemija kovida naštetila zdravlju mozga, čak i kod nezaraženih
31.08.2025.•
1
Pandemija kovida bila je štetna za zdravlje mozga, čak i kod ljudi koji nikada nisu bili zaraženi, pokazalo je novo istraživanje.
Batut apeluje pred početak školske godine: Vozači da obrate pažnju na đake
30.08.2025.•
5
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", povodom početka nove školske godine, apelovao je na sve vozače da od 1. septembra obrate pažnju na đake prvake.
Više obolelih od kolere u svetu: Evropa nema prijavljene slučajeve
29.08.2025.•
0
Globalna situacija sa kolerom nastavlja da se pogoršava zbog sukoba i siromaštva, što predstavlja značajan izazov za javno zdravlje u više regiona, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Kako da uzgajate ruzmarin u stanu: Lekovita biljka koja voli svetlost
29.08.2025.•
1
Zelena višegodišnja biljka sa lišćem sličnim iglicama obično se uzgaja kao spoljna biljka, jer može brzo da postane prilično velika.
Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
29.08.2025.•
0
Gazirana voda je izvrstan osvežavajući napitak koji hidrira telo, ali ima i druge povoljne zdravstvene učinke.
Do 24. avgusta registrovano 27 obolelih od groznice Zapadnog Nila
28.08.2025.•
0
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je u Srbiji, do 24. avgusta, registrovano 27 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila.
Kako da lakše prebrodimo uticaj letnjih vrućina na organizam
28.08.2025.•
0
Iako leto volimo i jedva čekamo odlazak na more, visoke temperature i ultravioletno zračenje predstavljaju stres za organizam.
Kineski hirurzi prvi put uspeli čoveku da presade svinjsko plućno krilo
27.08.2025.•
1
Kineski hirurzi po prvi put su transplantirali svinjsko plućno krilo čoveku, pokazavši da genetski modifikovani životinjski organi mogu privremeno da funkcionišu u ljudskom telu.
Bocvana proglasila vanredno stanje u zdravstvu zbog nestašice lekova
26.08.2025.•
0
Predsednik Bocvane Duma Boko proglasio je vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog nestašice osnovnih lekova i medicinske opreme.
Koje tri vrste voća mogu poboljšati san?
25.08.2025.•
0
Pravilno odabrana lagana užina pred spavanje može doprineti kvalitetnijem snu, pod uslovom da ne sadrži kofein, previše šećera ili tečnosti.
U Merilendu prvi put kod čoveka potvrđen slučaj parazita koji se hrani živim mesom
25.08.2025.•
2
U Merilendu je prvi put u SAD kod čoveka potvrđen slučaj parazita valjkastog crva - Cochliomyia hominivorax, poznatog po tome što se hrani živim mesom toplokrvnih životinja.
Miris tela i daha može da otkrije bolesti godinama unapred: Šta još kažu naučnici?
24.08.2025.•
0
Kroz pore na koži i u dahu ispuštamo mnoštvo mirisnih hemikalija. Neke mogu da budu znak da nešto sa našim zdravljem nije u redu.
Rusija planira da potpuno zabrani vejpove, inicijativu podržao i Putin
24.08.2025.•
5
Ruski regioni bi mogli dobiti ovlašćenje da potpuno zabrane vejping, nakon što je ovu inicijativu guvernera oblasti Nižnji Novgorod Gleba Nikitina podržao predsednik Rusije Vladimir Putin.
Nastavnica u Nemačkoj 16 godina bila na bolovanju i primala punu platu: Tek sad ide na pregled
24.08.2025.•
1
Nastavnica u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija već 16 godina je na bolovanju i prima punu platu, ali sada je Vrhovni sud presudio da je sa tim završeno.
Mineral kog nemamo dovoljno, a potreban nam je
22.08.2025.•
0
Mali mineral, ogromna moć - i još veća opasnost ako ga nema dovoljno.
Treba popiti čašu vode čim se probudimo: Evo zašto
22.08.2025.•
1
Prenosive flaše za vodu danas su postale nezaobilazan dodatak, ali i praktičan podsetnik na važnost hidratacije.
Komentari 1
debeli
(sto ja upravo nisam rekao da NE valja)
Ali druga grupa, ta koja krlja cips i pivo se verovatno ne makne sa kauca po nedelju dana, ne paze ni na ostalo sto jedu, mozebiti da su depresivni (realno, ako biras da ti je zivot tv+grickalice, jesi).
I tako istovremeno poredimo 4-5 odvojenih faktora, i tabloid "izvuce zakljucak" da je cips los. Realno, nije da je zdrav, ali dajte ga onome iz prve grupe i onda da vidimo - samo sto taj nece da jede cips, a nije humano traziti mu ili mu savetovati da NE trci 50km dnevno.
Iz ovakvih studija se izvlaci zakljucak "da su konzumenti kravljeg mleka 5cm visi" - 2007, studija sponzorisana od strane Udruzenja stocara USA, na primer
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar