Novosadski informativni portal 021

Život

Neželjeni efekti vakcine

Trudnica primi vakcinu protiv virusa H1N1, odnosno protiv svinjskog gripa, i sledećeg dana doživi spontani pobačaj. Da li je vakcina bila uzrok tome ili bi se spontani pobačaj dogodio bez obzira na nju? Šta je sa drugim mogućim posledicama vakcine?

Ukidanje viza obara cene

Avio-kompanije munjevito su reagovale posle najave da Slovenija od 19. decembra ukida vize građanima Srbije, a ostale zemlje Evropske unije to planiraju za novogodišnje i Božićne praznike, tako što su počele da snižavaju cene karata.

Slovenija pogurala ukidanje viza

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da će vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije biti ukinute pre božićnih i novogodišnjih praznika.

Upis u školu za trudnice

U školi za trudnice Doma zdravlja "Novi Sad" u toku je upis trudnica koje treba da se porode u januaru. Školica je besplatna, počinje u 28. nedelji trudnoće, a obuka traje sve do porođaja.

Manje domaćih, više stranih turista

U Srbiji je za devet meseci ove godine boravilo 1,59 miliona turista, što je za devet odsto manje nego u istom periodu prošle godine, objavila je u utorak Turistička organizacija Srbije (TOS).

Kriza ne smeta Rajaneru

I dok mnogi nacionalni avio-prevoznici beleže gubitke u poslovanju, irski "Rajaner", najveći evropski jeftini avio-prevoznik, obezbedio je u prvoj polovini godine profit od 387 miliona evra, što je za 80 odsto više nego u istom periodu 2008.

Salo odgovorno za trombozu

Obim struka i duboka venska tromboza povezani su samo kod jačeg pola, a veći obim bokova loše utiče na trombozu kod žena.

Oaza mora na Havajima

"Oaza mora", najveći putnički brod na svetu, trebalo bi 5. decembra da ukrca prve putnike za krstarenje po Havajima.

Zdravlje, ipak, na usta ulazi

Probavni trakt je svojevrsna "unutrašnja koža", ali površina ovog organa 150 puta veća od površine kože. Takođe, unutrašnjost stomaka sadrži najveći broj ćelija imunog sistema i to čak 60 procenata.

Turizam u Hrvatskoj nije podbacio

Hrvatska za devet meseci ove godine ugostila gotovo 10 miliona gostiju i zabaležila 56,6 miliona noćenja, objavio "Večernji list", napominjući da je takav rezultat ostvaren u godini krize, kad zemlje poput Španije ili Francuske beleže i dvocifrene minuse.

Tri dozvole za letove

Mađarska avio-kompanija "Malev", austrijska niskobudžetna avio-kompanija "Flaj Niki" i crnogorski "Montenegro Erlajnz" dobili su dozvole Direktorata za civilno vazduhoplovstvo za letove iz Srbije.

Čitanje jača mozak

Gustina sive mase u levoj polovini mozga veća je kod ljudi koji znaju da čitaju, nego kod nepismenih.

Belo vino oštećuje zube

Kisela bela vina mogu vremenom oštetiti zubnu gleđ, posebno ako odmah nakon pijenja perete zube ili ispijate čaše natašte. Ali ako uz vino grickate sir, "erozija" bi se mogla ublažiti.

Besplatna inseminacija u Novom Sadu

Specijalna bolnica za ginekologiju "Perinatal" iz Novog Sada poklanja program besplatne inseminacije za 25 parova iz Vojvodine i to parovima iz opština Bela Crkva, Irig, Nova Crnja, Žabalj i Kikinda.

Kompleks za bogatu klijentelu

Grupa investitora iz Holandije i Belgije objedinjena u konzorcijum koji se bavi nekretninama i zaštitom životne sredine, zainteresovana je za gradnju luksuznog turističkog kompleksa sa pet zvezdica u zlatiborskom selu Semegnjevo.

Las Vegas u Kazahstanu

Jedan američki investitor sagradiće u Kazahstanu repliku Las Vegasa koja će koštati izmedju 25 i 30 milijardi dolara, a cilj projekta je da privuče turiste.

Placebo efikasan kod bolova

Rezultati nove studije nemačkih naučnika ukazuju na koristi uzimanja placeba (neaktivnog leka) za bolove, piše časopis Science.