Novosadski informativni portal 021

Život

Antidepresivi ne deluju uvek

Antidepresivi se uglavnom koriste za ublažavanje patnje. Međutim, posle ponovnog razmatranja ranijih studija, praksa prepisivanja antidepresiva mogla bi da bude promenjena.

Udruživanje s Rumunijom i Bugarskom

Srbija pregovora sa Bugarskom i Rumunijom o uključivanju te dve zemlje u turističku turu Put rimskih careva, izjavio je državni sekretar za turizam Goran Petković.

Pregled oka sprečava demenciju

Naučnici su otkrili jednostavan i jeftin pregled oka koji omogućava da se demencija otkrije u samom začetku, čime bi se znatno povećale šanse za lečenje i zaustavljanje ove bolesti.

Češće do evropskih metropola

Od kada su ukinute vize za evropske države, potpisnice Šengenskog sporazuma, broj putnika na Aerodromu "Nikola Tesla" koji putuju ka Evropi povećan je za 20 odsto.

Zevanje povećava obim srca

Niko do sada nije uspeo da precizno utvrdi zašto i mi počinjemo da zevamo kad posmatramo neku osobu koja to čini - uživo, na filmu, video snimku ili kompjuteru. Jedna teorija zasnovana je na pretpostavci da je zevanje oblik neverbalne komunikacije.

Neprecizno doziranje kašikom

Novo istraživanje objavljeno na "Annals of Internal Medicine" ukazuje na opasnost od doziranja tečnih lekova uz pomoć kuhinjske kašičice. Zbog optičke varke moglo bi da se desi da se uzme nedelotvorna količina.

Prvi domaći turistički registar

Ovog meseca bi trebalo da s radom počne prvi domaći registar turizma, kao elektronska baza podataka koja će obuhvatiti sve turističke resurse Srbije, izjavio je direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović.

Trudnicama treba san

Trudnice koje noću spavaju manje od pet sati su za 50 procenata izložene većem riziku od korišćenja antimigrenoznih lekova od onih koje su duže spavale, upozoravaju norveški naučnici.

Ugljeni hidrati opasniji od masti

Osobe koje sa godinama žele da očuvaju zdravu težinu ne bi trebalo da budu opsednute unosom masti, poručuje tim britanskih stručnjaka sa Instituta za metaboličku nauku pri Adenbrouk bolnici u Kembridžu.

Zeleni čaj protiv depresije

Stariji ljudi koji svakog dana piju nekoliko šolja zelenog čaja izloženi su manjem riziku od depresije, verovatno zahvaljujući amino kiselini teanin, koji podstiče dobro raspoloženje.

Izbegnite praznično prejedanje

Kada dođe sezona prazničnih trpeza, iskušenja vrebaju sa svih strana, ali postoji oprobana strategija kako se odupreti brojnim napastima.

Do Bara kao Tito

Od Beograda do Bara i nazad sada možete putovati kao Tito - ekskluzivnim salon-vagonom čuvenog Plavog voza koji je preduzeće Železnice Srbije uvrstilo u svoju ponudu.