Počinje Bitef

Međunarodni pozorišni festival Bitef otvoriće večeras u Domu omladine Beograda hrvatski reditelj Borut Šeparović, čijom predstavom "A gde je revolucija stoko" u izvođenju trupe "Montažstroj" počinje glavni program.

Međunarodni pozorišni festival Bitef otvoriće večeras u Domu omladine Beograda hrvatski reditelj Borut Šeparović, čijom predstavom "A gde je revolucija stoko" u izvođenju trupe "Montažstroj" počinje glavni program.

Do 30. septembra biće izvedeno 13 predstava u konkurenciji za Gran pri "Mira Trailović", kao i za Specijalnu nagradu žirija. Selektor 48. Bitefa je Anja Suša, a umetnički direktor Jovan Ćirilov.

Slogan ovogodišnjeg festivala je "Prošlost je sada", a tema više predstava je u vezi sa stogodišnjicom početka Prvog svetskog rata. Ratom se direktno bavi predstava "Front" izabrana za zatvaranje Bitefa - 30. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - nemačka produkcija u postavci istaknutog flamanskog režisera Luka Persevala, koji živi i radi u Berlinu.

U glavnom programu su i "(A)Polonia" Kšištofa Varlikovskog (Poljska), "Naš razred" Jane Ros (Litvanija), "Prošlost je sada" Korine Majer (Švajcarska), "Bojno polje sećanja 1914/2014" Hansa-Vernera Krezingera (Nemačka), "Poludela lokomotiva" Jerneja Lorencija (Slovenija), "Aleksandra Zec" Olivera Frljića (Hrvatska).

U selekciji su i regionalna koprodukcija "Grobnica za Borisa Davidoviča" u režiji Ivice Buljana, domaće predstave po dramama "Zmajeubice" Milene Marković i "Mali mi je ovaj grob" Biljane Srbljanović, "Neoplanta" Andraša Urbana i Novosadskog pozorišta, kao i scensko-teorijski projekat "Communitas na ispitu" Ane Vujanović i Saše Asentića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.