Futožani prete blokadom puta zbog stanice mobilne telefonije

Meštani Futoga najavili su da će, ukoliko se nastavi gradnja nove bazne stanice mobilne telefonije, blokirati magistralni put Novi Sad - Bačka Palanka.
Meštani Futoga najavili su da će, ukoliko se nastavi gradnja nove bazne stanice mobilne telefonije, blokirati magistralni put Novi Sad - Bačka Palanka.

Nova bazna stanica mobilne telefonije, čija gradnja je započeta u Futogu, zbog straha od zračenja, izazvala je veliko negodovanje među meštanima. Iako ih je juče tokom blokade ulice policija sprečila u nameri da zaustave kamion koji je na gradilište dopremao materijal, okupljeni Futožani najavljuju da će s blokadama ulice nastaviti i narednih dana.

Futožani su se, kako kažu, obraćali inspekcijama i Zavodu za izgradnju grada, ali niko nije reagovao. Pošto nisu uspeli da spreče početak gradnje bazne stanice, sad će, kažu, na sve načine pokušati da spreče njenu dalju gradnju.

Stručnjaci tvrde da razloga za strah nema.

"Budući da je naša država donela zakon kojim je regulisano nejonizujuće zračenje, postavljanje antena ne može proći nekontrolisano", tvrdi za RTV profesor Ištvan Bikit sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Bez merenja pre postavljanja ni jedna dozvola ne može biti izdata.

U kompaniji Telekom, koja postavlja ovu baznu stanicu, kažu da poseduju sve neophodne dozvole nadležnih organa, i ističu da bazna stanica svojim radom ni na koji način ne zagađuje životno i tehničko okruženje.

  • Lala1

    17.04.2014 09:26
    Telefonija
    Na osnovu istraživanja, svetska zdravstvena organizacija preporučuje uvođenje graničnih vrednosti za radio signale u naseljenim oblastima. Ove granične vrednosti zavise od frekvencija i utvrđene su na 4,7W/m2 za GSM signale (900MHz), odnosno 10W/m2 za 3G signale (2000MHz). Enterijeri u kojima ljudi žive neće biti izloženi radio signalima sa mobilnih telefonskih antena koji su jači od 0,047W/m2. Ova granična vrednost je 100 puta (za GSM) i više od 200 puta (za 3G) manja od graničnih vrednosti SZO.
    Ispod antenskog stuba, ili u nivou tla ispred zgrade na čijem krovu ili fasadi je postavljena antena, signal neće nikada biti jači od 0,047W/m2. Maksimalna jačina signala u blizini stuba sa mobilnom antenom ili blizu zgrade na čijem krovu ili fasadi se nalazi mobilna antena biće oko 0,01W/m2. Direktna posledica postavljanja mobilnih antena u okruženju jeste to što će svi mobilni telefoni prenositi slabije signale, odnosno „zračiti“ manje, budući da signal samo treba da stigne do najbliže mobilne antene.
  • GRMEC

    16.04.2014 16:50
    ZEMA
    ovom prilkom zelim da vas pozovem na Janski Visoboj u Futgogu koji ce se odrzati u maju... tacan datum ce biti objavljen!!!
  • -

    16.04.2014 16:24
    -
    ma premestice je na telep, u onaj kraj kod bioskopa.
    nece svoj na svoga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.