Vojvođanske opštine ne zapošljavaju svoje inspektore, već plaćaju pokrajinske

Pojedine opštine u Vojvodini nemaju zaposlene prosvetne inspektore, te posao inspekcije obavlja Sekretarijat za obrazovanje na teret opštinskih budžeta.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, gradska uprava trebalo bi da vodi računa o ovom bitnom poslu u sistemu prosvete, ali u nedostatku zaposlenih, obavezu je na sebe preuzeo sekretarijat i to na teret opštinskih budžeta.

Prosvetni inspektori nedostaju u Vrbasu, Kovačici, Opovu, Plandištu, Sreskim Karlovcima, Beočinu, Bačkom Petrovcu i u Irigu.

"S pomenutim opštinama sekretarijat je zaključio ugovore o vršenju neposrednog inspekcijskog nadzora, na teret sredstava tih opština. Tako će, na primer, troškovi inspekcijskog nadzora u opštini Vrbas u 2016. godini iznositi oko šeststo hiljada dinara. Imajući u vidu to da je popunjavanje radnih mesta za prosvetne inspektore neophodno za kvalitetan i efikasan rad prosvetne inspekcije, kao i činjenicu da opštine koje nemaju prosvetne inspektore troše znatna sredstva za plaćanje inspekcijskih nadzora pokrajinske prosvetne inspekcije, ukazujemo na to da su opštinske uprave u zakonskoj obavezi da popune upražnjena mesta – odnosno slobodna radna mesta prosvetnog inspektora – premeštajem ili raspoređivanjem lica koja ispunjavaju uslove za poslove prosvetnog inspektora ili na drugi način", navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Autor: 021.rs

  • Zemljoposednik

    21.01.2016 08:50
    Opstina S.Karlovci sem osnovne skole ima i gimnaziju ali i na taj broj skola tesko da im treba prosvetni inspektot tako da je daleko jeftinije za drustvo da uplacuju nekom drugom (pokrajini, gradu Novom Sadu ) da obavlja taj posao. Ili jednostavno da jedan prosvetni inspektor obavlja posao u dve susedne opstine koje ga sad nemaju, Karlovcima i Irigu.
  • Mileva

    21.01.2016 08:30
    Naravno, više se isplati davati celu platu tokom cele godine nekom svom, ko se nikom neće zamerati, nego prepustiti nadzor nekom sa strane!
  • Pera

    21.01.2016 08:26
    Sad ste im samo pokazali gde mogu da zaposle stranacke poslusnike, cim su mesta upraznjena znaci da nisu znali za njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.