Osniva se Forum za kulturu Novog Sada

Novi Sad će dobiti Forum za kulturu grada pošto je usvojen Akcioni plan realizacije projekata Strategije kulturnog razvoja od 2016. do 2026. godine.
Osniva se Forum za kulturu Novog Sada
Foto: D. Perišić
Akcioni plan se odnosi na aktivnosti koje će Gradska uprava za kulturu realizovati tokom 2017. i 2018. godine, a jedna od glavnih stavki plana jeste osnivanje Foruma za kulturu, što je predviđeno za jul ove godine. 
 
Forum će, kako se navodi u Akcionom planu, činiti članovi Gradske uprave, Gradskog veća za kulturu i svih relevantnih aktera u kulturi Grada. U fokus će staviti analiziranje dosadašnjih kriterijuma za dodelu sredstava prilikom projektnog finansiranja, kao i uspostavljanje novih.
 
"Među prvim prioritetima Foruma biće aktivnosti u vezi sa realizacijom velikih infrastrukturnih poduhvata, koje predviđa projekat 'Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine' kao što su revitalizacija podgrađa Petrovaradinske tvrđave i pretvaranje Kineske četvrti u centar kulturnog i kreativnog stvaralaštva", navodi se u saopštenju.
 
Između ostalog, navodi se i da će Gradska uprava za kulturu uskoro dobiti svoj sajt kako bi se rad učinio transparentnijim, ali i kako bi se olakšala komunikacija sa zainteresovanim za kulturna zbivanja u Novom Sadu.
 
"Grad Novi Sad putem resorne uprave na delu pokazuje da želi da reši probleme sa kojima su se suočavala pojedina udruženja godinama u nazad. Na temelju Odluke o sufinansiranju dela tekućih troškova reprezentativnim udruženjima u iznosu do 45 %, prvi put je realizovan Konkurs te vrste, kako bi udruženja mogla da povoljnije reše pitanja zakupa prostora. I na ovaj način, Grad želi da pruži podršku ne samo institucijama, već sada i nevladinim organizacijama koja deluju u oblasti kulture, pokazujući želju za dugorčnim, sistematskim i kontiunuiranim razvojem kulturne scene Grada Novog Sada, a sve u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Grada".
 
Proces kulturne strategije podržala je Fondacija "Novi Sad 2021" u okviru procesa kandidature Novog Sada za evropsku prestonicu kulture sa ciljem da više uključi nezavisnu scenu kao važnog aktera kulturnog života grada.
 
Istovremeno Inicijativa nezavisne kulturne scena Novog Sada je danas saopštila da prekida saradnju sa Gradskom upravom za kulturu, jer Član gradskog veća kulturu, Dalibor Rožić, nije sazvao javno predstavljanje rada konkursnih komisija.
 
"Odbijanje Člana veća za kulturu da sazove javnu prezentaciju rada konkursnih komisija vidimo kao nedostatak političke volje da zajednički radimo na ostvarenju osnovnog cilja Strategije kulturnog razvoja grada, a koji je transparentnost, participativnost i demokratičnost. Smatramo da je i mimo Strategije važno istrajati na ovim principima jer je u pitanju javni interes i distribucija javnih sredstava koja treba da se sprovodi na transparentan način", stoji u saopštenju Inicijative.
  • prekid saradnje

    23.06.2017 18:05
    realno zabole ih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021