Kako da ostavite dobar utisak na razgovoru za posao?

Kada tražite novi posao, možete provesti sate u sređivanju biografije i propratnog pisma, ali je dovoljan samo jedan sekund prilikom razgovora da se poslodavac ne odluči za vas.

Sledite savete, kako biste na prvom razgovoru za posao ostavili što bolji utisak.

Pre intervjua

Potvrdite susret

Ukoliko vam je razgovor za posao zakazan u jutarnjim časovima, obavezno pozovite dan pre da potvrdite sastanak. Na ovaj način ćete sebi uštedeti cipele ukoliko su odlučili da otkažu razgovor, a ukoliko dogovor ostaje, vašem poslodavcu dajte signal da ste odgovorni.

Budite tamo pre vremena

Najgore što biste mogli da uradite jeste da zakasnite na razgovor za posao. Poslodavac će vas smatrati neodgovornim i pomisliće da ne poštujete tuđe vreme. Zato, krenite dosta ranije. Ukoliko baš poranite, ubijte vreme tako što ćete usporiti korak, ali uvek budite bar pet minuta pre dogovorenog vremena na određenoj adresi.

Budite opušteni pred sekretaricom

Retko kad će vas odmah lično sačekati direktor. Obično vas prvo "presretne" sekretarica ili neko od saradnika. Budite sigurni da njih direktor posle propituje "kakav ste utisak ostavili". Zato, lepo se ponašajte, ali budite i opušteni. Ne to ne znači da treba da izgrlite sekretaricu odmah na ulazu, ali uputite joj osmeh i prijateljsko pitanje poput: "Kako ste danas?"

Mirno čekajte

Poslodavci imaju običaj da vas ostave da malo čekate... To ne čine jer ne poštuju vaše vreme, već hoće da vide kako se ponašate pod tenzijom. Zato, dok čekate da razgovor počne, budite mirni. Nemojte zvati drugare, grickati nokte, skakati sa noge na nogu. Naprotiv, budite smireni. Proverite jednom svoj telefon, utišajte zvono, vratite ga u torbu i mirno sačekajte da vas prozovu.

Nek vam stvari budu složene

Neretko osim torbe na razgovor za posao ponesemo i kišobran i fasciklu i kaput i sto čuda... Zato se mnogi spetljaju kad treba da ustanu i krenu ka sali za sastanke, ili da pruže ruku budućem poslodavcu. Trudite se da sebe organizujete i da vam ruka uvek bude slobodna za rukovanje.

Bez mlitavog rukovanja

Prvo rukovanje je od neverovatne važnosti. Zato se potrudite na ne budete mlakonja, ali i da ne polomite ruke vašem sagovorniku. Nek vam stisak ruke bude jak, na licu osmeh, a vaš pogled uprt u pogled vašeg sagovornika.

Tokom intervjua

Pazite na manire

Kada uđete u salu gde će biti obavljen razgovor, nemojte se grabiti za prvu stolicu, već sačekajte da vaš sagovornik priđe do stolice i ponudi vam mesto rukom. Naravno, zahvalite se pre nego što se udobno smestite. Telefon ostavite u tašni i nekad zvono bude isključeno tokom razgovora, kako vas ništa ne bi ometalo.

Budite entuzijasta

Stručnjaci za karijeru savetuju da je najbolje ući na razgovor uvereni da ste ih već "oduvali" i da je posao vaš. To će vam dati potrebno samopouzdanje! Takođe, vodite računa šta vaš sagovornik priča i uvereno odgovarajte na pitanja.

Nema grbljenja

Nije pametno ući kod poslodavca kao da ste osvojili svet, ali vam pogrbljena leđa sigurno neće pomoći. Trudite se da stojite pravo, uspravne brade i nemojte da budete kruti kao robot. "Vladajte prostorijom", ali svojim šarmom i samouverenošću, a ne bahatošću. Gledajte sagovornika u oči, pomerite se nekad u stolici, nasmejte se ponekad svom sagovorniku i ne prekrštajte ruke.

Slušajte

Iako ih interesuje ko ste i šta ste, razgovor za posao nije mesto gde započinjete čuvenu: "ja pa ja" konverzaciju. Naprotiv, pratite tok situacije, pratite šta vaš sagovornik radi. Slušajte pažljivo pitanja koja vam postavlja i dajte mu smerne i koncizne odgovore.

Znajte kod koga ste došli

Istoriju kompanije i tržište morate da poznajete u dušu ukoliko želite da dobijete posao. Ukoliko tokom razgovora poslodavac shvati da vi ustvari nemate pojma ni gde ste došli, odmah će vas precrtati sa liste.

  Zamislite da ste vi poslodavac

Ukoliko ste nesigurni kako treba da se ponašate, zamislite da ste vi poslodavac. Dobro razmislite kakvu osobu biste vi zaposlili i shodno tome se ponašajte. Jer, tako ćete najbolje predstaviti sebe. Ukoliko sebe lažno predstavite, moguće je da saradnja neće dugo trajati jer će "pravi ja" jednom isplivati na površinu.

Procenite sagovornika

Kao što oni procenjuju vas, procenite i vi njih. Diskretno se osvrnite po kancelariji, dobro pogledajte sagovornika. Da li je izgužvan? Kako sedi? Kako priča? Da li je kancelarija u haosu ili je sve pod konac? To će vam biti jasan znak sa kim razgovarate i gde ste došli.

Šta ako uprskate?

Ukoliko uhvatite sebe u nečemu da grešite "iščupajte se", bilo izvinjenjem ili promenom ponašanja. Neka greška ne mora da znači da će vas poslodavac odmah otpisati. Može da vas pusti da se krčkate do kraja sastanka ali da vam potom odmah zakaže sledeći intervju. Primer, ukoliko ste slučajno pogrešili ime firme, nemojte odmah da krenete da mucate, već na kraju rečenice još jednom spomenite ime, kako bi poslodavac uvideo da je ono bila greška...

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija