Preminuo reditelj i nekadašnji umetnički direktor Opere NP-a Dejan Miladinović

Istaknuti reditelj i nekadašnji direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Miladinović preminuo je u Beogradu u 69. godini, saopštio je danas taj teatar.
Miladinović je rođen 2. decembra 1948. godine u Beogradu, u porodici operskih umetnika - majka Milica bila je prvakinja Opere Narodnog pozorišta, a otac Dušan prvi dirigent i direktor Beogradske opere.
 
Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, na odseku za pozorišnu režiju u klasi Vjekoslava Afrića sa diplomskom predstavom "Jelisavetini ljubavni jadi" izvedenom u Ateljeu 212. Magistrirao je na FDU u Beogradu sa tezom "Razvoj operske režije u Beogradu i Novom Sadu od 1919. do 1975. godine".
 
Bio je prvi reditelj Opere i Drame i dva puta umetnički direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, kao i umetnički savetnik za velike scenske projekte Centra "Sava". Iz Novog Sada prešao je u Beograd gde je postavljen za reditelja Opere Narodnog pozorišta, a na predlog i poziv celokupnog operskog ansambla postao umetnički direktor.
 
Posle nekoliko godina postao je, opet po pozivu, umetnički direktor Opere i teatra "Madlenianum" u Beogradu. Funkciju direktora Opere Narodnog pozorišta obavljao je i u periodu od oktobra 2012. do septembra 2013. godine.
 
Miladinović je bio i profesor i umetnički direktor operskog pozorišta Medouz škole umetnosti na Južno-metodističkom univerzitetu (SMU) u Dalasu (Teksas, SAD). Bio je vanredni profesor glume i operskog studija na FMU u Beogradu i vanredni profesor glume i režije u Tornton školi za muziku Univerzitetu Južne Kalifornije (USC) u Los Andjelesu.
 
Pored režije, bavio se i pisanjem libreta, komponovanjem muzike za dramske predstave i kreiranjem scenografija. Dobitnik je većeg broja značajnih profesionalnih priznanja i nagrada za svoja rediteljska ostvarenja.
 
Režirao je 158 predstava, uglavnom operskih - od Monteverdija do savremenih domaćih i inostranih kompozitora, u profesionalnim pozorištima bivše SFRJ (Beograd, Novi Sad, Skopje, Zagreb, Split, Osijek, Sarajevo) i u inostranstvu. Samo u SAD i Kanadi postavio je više od 60 operskih premijera (Njujork, Dalas, Baltimor, Honolulu, Atlanta, Milvoki, San Dijego, Sijetl, Kolumbus, Ostin, Nju Džersi, Los Andjeles, Detroit, Vinipeg, Nju Orleans, Vankuver, Edmonton...).
 
Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni, a komemoracija će biti održana početkom pozorišne sezone u Narodnom pozorištu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.