Nagradu Kustendorfa osvojila mlada Ruskinja

Zlatno jaje je dodeljeno mladoj autorki Sonji Karpunini iz Rusije za kratki igrani film "Šansa".
Zlatno jaje je dodeljeno mladoj autorki Sonji Karpunini iz Rusije za kratki igrani film "Šansa".

Srebrno jaje dobila je Julija Kolberger iz Poljske za kratki igrani film "Sutra ću otići", dok je Bronzano jaje pripalo srpskom reditelju Ognjenu Isailoviću za film "Zlatna liga".

Najbolja ostvarenja izabrao je međunarodni žiri koji su činili Vensan Maraval (producent i jedan od osnivača kompanije "Wild Bunch"), Ričard Brik (producent i profesor na Univerzitetu Kolumbija) i prof. dr Iva Draškić Vićanović.

Novoustanovljena nagrada "Vilko Filač" za najbolju kameru dodeljena je švedskom filmu "Kuan", koji je režirao Karzan Kader, a odluku je doneo žiri u sastavu: francuski kamerman i član Udruženja francuskih direktora fotografije Mišel Amatju i poznati srpski filmski montažer i dizajner zvuka Svetolik - Mića Zajc.

Predstavnica novinarskog žirija Dubravka Lakić uručila je nagradu kritike libanskom reditelju Vatčeu Bulgurdžijanu za film "Peta kolona", za "delikatan pristup osetljivoj temi humanosti".

Dodelom nagrada je u Drvengradu u Mokroj Gori završen 4. Kustendorf, čiji je osnivač naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica.

Tokom sedam dana prikazano je ukupno 38 ostvarenja u nekoliko selekcija.

U takmičarskom programu učestvovalo je 20 filmova studenata i mladih reditelja iz 13 zemalja: Bugarske, Italije, Libana, Makedonije, Poljske, Rusije, SAD, Slovačke, Srbije, Turske, Hrvatske, Švajcarske i Švedske.

Među najznačajnijim gostima festivala bili su iranski režiser Abas Kjarostami, čiji filmovi su prikazani u okviru "Retrospektive velikana", zatim slavni ruski reditelj Nikita Mihalkov, meksički glumac i reditelj Gael Garsija Bernali češki autor Jan Hrebejk.
  • Gnjusturica

    13.01.2011 00:53
    Nisam ni mislio da ce nagradu osvojiti neko iz civilizovanog sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.