Srbija u fokusu sajma u Lajpcigu

Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu svečano će biti otvoren večeras, a Srbije će prvi put, na ovom sajmu,  biti zemlja u fokusu.
Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu svečano će biti otvoren večeras, a Srbije će prvi put, na ovom sajmu,  biti zemlja u fokusu.

Za posetioce, Sajam će ove godine trajati od četvrtka 17. do nedelje, 20. marta.

Sajam se organizuje još od 15. veka, a od 1632. pa sve do 1945. bio je najveći i najvažniji sajam pisane reči u Nemačkoj, da bi zatim predao vođstvo Sajmu u Frankfurtu, koji je i danas najveća komercijalna smotra izdavaštva u svetu. Nakon ujedinjenja dve Nemačke lajpciški Sajam je zauzeo visoko drugo mesto, ali je izuzetno važan i u međunarodnim razmerama pošto je prvi sajam knjiga u novoj godini, jer se održava uvek u martu.

Koncipiran kao važno mesto susreta pisaca sa publikom, Sajam u Lajpcigu ima, pre svega, festivalski, a ne komercijalni karakter i ove godine se očekuje da će biti održano 2.000 programa na 300 lokacija u okviru sajma, ali i širom grada. Prošle godine sajam je imao rekordnih 156.000 posetilaca, koji su razgledali štandove 2.071 izdavača iz 39 zemalja.

Sajam u Lajpcigu dodeljuje književnu nagradu "za doprinos boljem razumevanju u Evropi", koja je ove godine dodeljena autrijskom piscu, prevodiocu i slavisti Martinu Polaku. Nagrada, koja se ubraja među najprestižnija književna priznanja u Nemačkoj i donosi laureatu 15.000 evra, biće uručena tokom svečanog otvaranja.

Posebna pažnja se posvećuje promovisanju književnosti zemalja srednje, istočne i južne Evrope i produkciji audio knjiga, kojima je u Lajpcigu prvi put dato istaknuto mesto, a ove godine počasni gost sajma knjiga i zemlja u fokusu je Srbija. Očekuje se da će na otvaranju  prisustvovati novi ministar kulture Predrag Marković i potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.