Ukradena Munkova litografija

Delo Edvarda Munka, vredno skoro 240.000 evra, ukradeno je iz umetničke galerije u Oslu, saopštila je norveška policija. Kradljivci su u četvrtak uveče kamenom razbili izlog galerije Niborga Kunsta i odneli "Istoričara" (ili Istoriju) urađenog u tehnici litografije.
Slučaj su prijavili očevici, a policija je pronašla vozilo kojim su kradljivci pobegli.

Umetnik je "Istoričara" štampao u više primeraka, ali je ukradeni primerak jedini koji je Munk lično obojio. Zbog te osobenosti tu grafiku dimenzija 57 sa 98 centimetara nemoguće je legalno ponuditi na tržištu umetničkih dela, naveli su stručnjaci.

Preteča ekspresionizma, Munk (1863-1944) je česta meta kradljivaca: avgusta 2004. njegova dva remek-dela, "Krik" i "Madona", ukupne vrednosti 100 miliona dolara, ukrali su, iz Munkovog muzeja u Oslu usred dana, naoružani i maskirani lopovi. Deset godina ranije jedna druga verzija "Krika" ukradena je iz Nacionalne galerije u Oslu, na dan otvaranja Zimske olimpijade u Lilehameru. Sva ukradena dela su kasnije pronađena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.