Prekid vatre u Ukrajini 15. februara

Prekid vatre na istoku Ukrajine počeće 15. februara, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Prekid vatre na istoku Ukrajine počeće 15. februara, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Četvoro lidera uspelo je da se tokom maratonskog sastanka, započetog u sredu, dogovori o najvažnijim pitanjima, rekao je Putin, posle razovora sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, predsednikom Francuske Fransoa Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u prestonici Belorusije.

Predsednik Rusije je rekao da je dogovoreno da se uspostavi primirje od 15. februara, da je dogovoreno povlačenje teškog naoružanja, kao i da Ukrajina treba da sprovede ustavne reforme u vezi sa poštovanjem prava stanovništva na istoku Ukrajine.

"Uprkos svim teškoćama u pregovaračkom procesu, uspeli smo da se dogovorimo o glavnim pitanjima", rekao je novinarima Putin posle razgovora koji su trajali više od 15 sati, prenela je agencija Tas.

"Kontakt grupa potpisala je dokument koji smo pripremili, uz veoma veliku tenziju", rekao je Porošenko, a tu informaciju potvrdio je Putin koji je rekao da je u Minsku dogovoren još jedan dokument.

Taj dokument nije potrebno da bude potpisan i reč je o izjavi ruskog, ukrajinskog i francuskog predsednika i nemačke kancelarke o njihovoj podršci tom procesu.

Francuski predsednik Fransoa Oland je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da su razmotrena "sva pitanja" koja se tiču sukoba u Ukrajini, potvrdivši da su dokument potpisali proruski separatisti i Kontakt grupa.

Merkel je izjavila da "ne gaji iluzije" o sporazumu koji je potpisan i da "ima još prepreka" koje treba prevazići pre postizanja rešenja konflikta, saopštila je njena pres služba. "Sada imamo tračak nade", rekla je Merkel poručujući da "postoji realna šansa da stvari krenu nabolje". Merkel je rekla da je Putin izvršio pritisak na proruske snage na istoku Ukrajine da pristanu na prekid vatre od nedelje.

"Pri kraju, predsednik Putin je... izvršio pritisak na separatiste tako da su oni pristali na prekid vatre od subote u 24 časova ili nedelje u nula časova", rekla je nemačka kancelarka. Primenu sporazuma nadziraće Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer rekao je da sporazum takozvane "normandijske četvorke" nije ono što je Nemačka želela, ali da je to bio neophodan korak dalje od nasilja, prenela je agencija Rojters.

"Najvažnije je da su se Moskva i Kijev dogovorili o prekidu vatre... Mi smo ojačali dogovor iz Minska iz seprembra prošle godine", rekao je on. Sukobi između proruskih separatista i ukrajinske vojske počeli su pre deset meseci na istoku Ukrajine i u njima je do sada poginulo više od 5.300 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet