VIDEO: Turska oborila ruski avion, poginuo pilot

NATO će danas, na zahtev Ankare, održati vanredni sastanak nakon što je Turska jutros oborila ruski borbeni avion, rekao je neimenovani zvaničnik Alijanse.

NATO će danas, na zahtev Ankare, održati vanredni sastanak nakon što je Turska jutros oborila ruski borbeni avion, rekao je neimenovani zvaničnik Alijanse.

"Na zahtev Turske, Severnoatlantska alijansa će održati vanredni sastanak. Svrha tog sastanka je da Turska informiše saveznike o obaranju ruskog aviona", rekao je taj zvaničnik.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u Siriji oboren ruski avion Su-24, moguće raketom sa zemlje.

Prema nepotvrđenim informacijama jedan ruski pilot je stradao po katapultiranju. Na Jutjubu se pojavio snimak osobe u uniformi sličnoj onoj koju nose pripadnici ruske avijacije, a čini se da je ta osoba verovatno mrtva.
Okružuju ga naoružani ljudi za koje se veruje da su sirijski pobunjenici iz grupe Alvija al Ašar.

Drugog pilota zarobili su sirijski pobunjenici, javila je televizija CNN-Turk. U planinskoj oblasti nedaleko od turske granice, nasuprot provincije Hataj na jugu, pilota su zarobili pobunjenici, Turkmeni koji se bore protiv režima sirijskog predsednika Bašara el Asada.

"Avion se nalazio na visini od 6.000 metara. Razjašnjavaju se okolnosti oko pada aviona koji se tokom čitavog leta nalazio isključivo na teritoriji Sirije. To je zabeleženo objektivnim sredstvima kontrole", navode u Ministarstvu odbrane Rusije.

Oboreni Su-24 pripadao je snagama Rusije koje učestvuju u akcijama protiv Islamske države u Siriji.

Turski premijer Ahmet Davutoglu razgovarao je sa načelnikom Generalštaba turske vojske i ministrom spoljnih poslova o razvoju događaja na granici sa Sirijom, saopšteno je iz Davutogluovog kabineta. On je, takođe, naložio Ministarstvu spoljnih poslova da se konsultuje sa NATO, UN i relevantnim zemljama u vezi sa razvojem situacije na sirijskoj granici.

Vojni izvori Turske navode da je avion bio upozoren pre nego što je oboren. Avion je eksplodirao u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice.

  • 24.11.2015 18:51
    Rusi treba što pre totalno da unište naftna postrojenja islamske države.
  • ns

    24.11.2015 17:58
    Polako se Evropa ujedinjuje protiv azijskih varvara!
  • 24.11.2015 17:00
    cile
    ne pominji SLOBU on je bar imao dostojanstva zuti su izdajnici a piavi na kvadrat ! udri putine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet