Filipinski predsednik građanima: Ubijte narkomane, ja ću vas zaštititi

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte ne prestaje da šokira svetsku javnost svojim otvorenim pozivima Filipincima da sami uzmu pravdu u ruke i ubijaju dilere droge, pa čak i zavisnike.
Duterte je krajem prošle godine stao pred TV kamere i mahnuo svežnjem papira: "Ovo je popis imena. Ovo je narko-industrija na Filipinima. Potraži svoje ime, pasji skote! Ako ga nađeš - imaćeš problema!". 
 
Svoje ime od tada čulo je čak 6.000 policajaca i 5.000 lokalnih političara. Niko ne zna kako su dospeli na listu, ali sada vode bitku za sopstveni život, navode neki zapadni portali. 
 
Duterte je više puta poručivao Filipincima: "Ako poznajete narko-zavisnika - ubijte ga! Njegovim roditeljima bi bilo bolno da to moraju da urade sami". 
 
Filipinski predsednik se čak i "našalio" kada je Filipince pozvao da otvaraju pogrebna preduzeća: "Garantujem vam, nećete bankrotirati. To će biti unosan posao".
 
Otkako je došao na vlast, Rodrigo Duterte sprovodi svoje obećanje o "čišćenju" filipinskih ulica. Po struci advokat, bivši glavni tužilac i dugogodišnji gradonačelnik Davaa na ostrvu Mindanao, koji je optužio katoličkog sveštenika da ga je kao dete seksualno zlostavljao, "otvorio je sezonu lova" na dilere, lokalne službenike optužene za korupciju, ali i zavisnike. 
 
"Oni (narkomani) su poput zombija. Treba ih ubiti, čak i ako ne pružaju otpor. Ne brinite se, ja ću vas štititi", poručuje Duterte. 
 
Od njegovog dolaska na vlast u fanatičnom "ratu protiv droge" na Filipinima je ubijeno najmanje 6.200 ljudi.
  • Nemanja

    17.01.2017 09:35
    Preko 6 hiljada mrtvih, od kriminalaca kojima je (samo) uskraćeno pravično suđenje, preko uživalaca kojima je treba (ili nije pomoć), političkih protivnika , pa do slučajnih prolaznika. I onda kažeš 'stopa kriminala opala' - pa naravno kad u nju ne računaš preko 6 hiljada ubistava.

    Bolesna zemlja sa bolesnim vođom i bolesnicima koji podržavaju ovakve metode.
  • @aero casper

    16.01.2017 21:51
    rezultati
    otkada je Duterte predsednik (6 meseci), stopa kriminaliteta na Filipinima je opala za 30% (maltene ista stopa bez obzira na vrstu kriminala: od pljacke do silovanja...)
    stopa je manje-vise ista i vazi za sve vece gradove zemlje
    vise informacija na http://www.rappler.com/nation/157639-ncrpo-crime-rate-down-metro-manila-war-drugs
    jedino se belezi porast ubistava
  • aero casper

    16.01.2017 20:59
    a razultati
    nigde, ali nigde nisam naišao na rezultate ovakve borbe osim toliko i toliko ubijenih... nigde nisam našao podatak koliko droge sada ima na ulicama, koja je cena sadašnja a koja pre godinu dana... i svi kažu da su šokirani postupkom, ali niko ne kaže da je užasnut ili da je to ispravno ili da je to pogrešno... dajte malo više podataka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet