Zaplenjeno 113 miliona zabranjenih i falsifikovanih lekova

Svetska carinska organizacija (WCO) saopštila je danas da je u septembru prošle godine u Africi zaplenila 113 miliona neregistrovanih i falsifikovanih lekova, od čega je 97 odsto poreklom iz Kine i Indije.
Po rečima zvaničnice za kontrolu WCO Ane Inohose, carinici su za 10 dana pregledali 243 kontejnera u 16 zemalja na jugu i zapadu Afrike, a neregistrovani i falsifikovani lekovi nađeni su u 150 kontejnera i 12 paketa spremnih za slanje avionom i kopnenim putem.
 
Inohosa je dodala da je više od 97 odsto zaplenjenih farmaceutskih prozvoda proizvedeno u Indiji i Kini. Indija je zemlja iz koje potiče najveći broj neregistrovanih farmaceutskih proizvoda, uglavnom prokrijumčarenih ili čuvanih u neodgovarajućim uslovima, dok su falsifikovani lekovi najčešće proivedeni u Kini, navodi WCO.
 
To je četvrta velika operacija zaplene nelegalnih farmaceutskih prozvoda u Africi koju je sprovela WCO, koja je od 2012. godine zaplenila 869 miliona neregistrovanih i falsifikovanih lekova vrednih 400 miliona evra, naveo je direktor Međunarodnog instituta za borbu protiv falsifikovanja lekova (IRACM) Bernar Leroa. Falsifikovani lekovi čine 10 odsto ukupne farmaceutske industrije, što je oko 85 milijardi evra, a najmanje jedan od tri farmaceutska proizvoda u Africi neregistrovan je ili falsifikovan, navodi IRACM.
 
Leroa je dodao da su izvozne carine jedan od najvažnijih izvora prihoda u Africi, ali da manjkavosti u pravnoj regulativi, nedostatak sredstava i korupcija olakšavaju posao krijumčarima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet