Vanredno stanje u Tunisu

Predsednik Tunisa Zin el Abidin Ben Ali raspustio je danas vladu, u trenutku kada iz te afričke države stižu informacije o novim žrtvama nemira, i najavio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora za šest meseci.

Predsednik Tunisa Zin el Abidin Ben Ali raspustio je danas vladu, u trenutku kada iz te afričke države stižu informacije o novim žrtvama nemira, i najavio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora za šest meseci.

Ben Ali je proglasio vanredno stanje u zemlji i zaveo policijski čas, javila je državna tuniska televizija. "Predsednik je izdao naređenje premijeru Mohamedu Ganučiju da formira novu vladu. S obzirom na izbijanje nasilja, odlučeno je da se proglasi vanredno stanje da bi se zaštitili građani Tunisa", saopšteno je na državnoj televiziji.

Vanredno stanje podrazumeva da je zabranjeno okupljanje više od troje ljudi, protiv onih osoba koje se ne zaustave kada od njih to zatraži policija biće upotrebljeno oružje, a policijski čas će trajati od 17 sati do 7 sati ujutru, neodređeno vreme. Tuniska policija je danas ispalila suzavac na više hiljada demonstranata.

Neki demonstranti su se popeli na krov ministarstva unutrašnjih poslova, kako navodi AP - simbola vlasti koju žele da svrgnu. Demonstracije, organizovane zbog visoke stope nezaposlenosti, korupcije i skupih prehrambenih proizvoda, traju više od mesec dana.

Naši turisti bezbedni

Srpski turisti koji trenutno borave u Tunisu su bezbedni i daleko od mesta nereda koji su proteklih dana izbili u toj zemlji, rečeno je u ambasadi Srbije u Tunisu. "U stalnom smo kontaktu sa našim turističkim vodičima u Susu i Hamametu, nema povređenih turista, niko nije u opasnosti niti u blizini opasnosti i sve je u redu," rečeno je Tanjugu.

U ambasadi objašnjavaju da se srpski turisti nalaze u hotelskim kompleksima koji su dobro zaštićeni i udaljeni od ulica u kojima su se odvijali protesti i da "niko ne planira da se ranije vrati kući," zbog novonastale situacije. Od mesta pogođenih protestima, naših turista ima pre svega u Susu i Hamametu. Manifestacije u Susu su bile mirne dok je u Hamametu bilo manjih nereda, ali ne u turističkoj zoni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet