10.000 žrtava zemljotresa, radijacija ide do Tokija, ali ne i do Amerike

Večeras je izbio požar u reaktoru 4 u nuklearki Fukušima, i trenutno vatrogasci pokušavaju da ugase vatru. Kompanija "Tokio elektrik pauer" potvrdila je da je požar izbio u spoljnom omotaču reaktora, a Japanska agencija za nuklearnu bezbednost još nema saopštenja o uzroku izbijanja vatre.  

Večeras je izbio požar u reaktoru 4 u nuklearki Fukušima, i trenutno vatrogasci pokušavaju da ugase vatru. Kompanija "Tokio elektrik pauer" potvrdila je da je požar izbio u spoljnom omotaču reaktora, a Japanska agencija za nuklearnu bezbednost još nema saopštenja o uzroku izbijanja vatre.

Broj žrtava razornog zemljotresa i cunamija koji su u petak pogodili Japan premašio je 10.000, saopštila je danas japanska Nacionalna policijska agencija, ističući da su u ovaj bilans uračunati potvrđeni smrtni slučajevi i osobe koje se vode kao nestale. Agencija je do sada identifikovala 1.060 tela, od kojih je 420 njih predato porodicama, javila je japanska novinska agencija Kjodo.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je danas da je moguće da postoji manje oštećenje jezgra u reaktoru broj dva japanske nuklearne elektrane Fukušima. Jukija Amano, generalni direktor ove agencije UN, rekao je da postoji mogućnost oštećenja jezgra u reaktoru broj dva.

Jedan od stručnjaka koji je učestvovao u čišćenju nakon nuklearne katastrofe u Černobilju Jurij Andrejev izjavio je da je pohlepa nuklearne industrije i uticaj korporacija na Agenciju za nuklearnu energiju Ujedinjenih nacija kriva za moguću nuklearnu katastrofu u Japanu.

Japan preduzima ispravne mere, uključujući i evakuaciju, za zaštitu stanovništva od radioaktivnosti, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Japanci zasad nisu tražili od SZO da pošalje svoje eksperte za radioaktivnu kontaminaciju, ali ti stručnjaci su u svakom slučaju u pripravnosti, prenosi Rojters.

Radijacija iz nukelarne centrale Fukušima-Daiići, mogla bi doći do Tokija, ocenili su danas američki naučnici. Stručnjaci za nukelarnu energiju i bezbednost kažu da su veoma zabrinuti da bi aktivnosti koje se odvijaju oko centrale mogle da postanu problem za radnike na licu mesta, a veći oblak radijacije mogao bi da putuje stotinama kilometara. Japanska prestonica je od nuklearke Fukišima-Daiići udaljena nešto preko 200 kilometara.

Amerikanci i kanađani zabrinuti

Američki stručnjaci, okupljeni u organizaciiju pod nazivom Savez zabrinutih naučnika, međutim, smatraju da improvizovani sistem hlađenja u toj nuklearki, koja je doživela havariju nakon razornog zemljotesa i cunamija, teško može da se održava ako se radnici evakuišu. Stručnjaci ukazuju da topljenje jezgra i pucanje zida reaktora mogu dovesti do isticanja radijacije i smatraju da bi japanska vlada trebalo da proširi zonu evakuacije.

Američki sekretar za energiju Stiven Ču izjavio je danas da nema nikakvog razloga za zabrinutost da bi nuklearna kriza u Japanu mogla da utiče na zdravlje stanovništva SAD.

Kanađani koji žive na pacifičkoj obali, uprkos apelima zdravstvenih vlasti da to ne čine, panično prazne lokalne apoteke od lekova protiv radijacije. Zdravstveni stručnjaci odbacuju rizik da radijacija iz nuklerke u Fukušimi dospe do najzapadnije kanadske provincije, Britanske Kolumbije, i apeluju na stanovništvo da prestane da pravi zalihe tableta kalijum joda. Procenjuje se da bi bilo potrebno do šest dana da vetrovi preko Pacifika donesu radioaktivne čestice iz Japana, a dotle bi se najveći deo njih raspršio u vazduhu.  Čak i da radijacija zaista stigne do kanadske pacifičke obale, ona ne bi predstavljala nikakav zdravstveni rizik, tvrdi Peri Kendal, zdravstveni stručnjak iz Britanske Kolumbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet