Ukrali deo krova crkve ispred nosa policiji

Nepoznati počinioci ukrali su deo krova sa crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, iako se ispred crkve nalazi punkt Kosovske policije, koja nije registrovala krađu, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.
Nepoznati počinioci ukrali su deo krova sa crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, iako se ispred crkve nalazi punkt Kosovske policije, koja nije registrovala krađu, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Vladika Teodosije je, u obraćanju najvišim međunarodnim zvaničnicima, ocenio da ovaj  varvarski čin pokazuje da Kosovska policija nije u stanju da adekvatno obezbeđuje svetinje SPC-a na Kosovu i Metohiji i dodao da treba ozbiljno preispitati njeno dalje angažovanje, posebno u zaštiti objekata svetske kulturne batine.

Vladika Raško-prizrenski je ovaj apel uputio šefu UNMIK-a Lambertu Zanijeru, šefu EULEKS-a Gsavijeru de Marnjaku i specijalnom Evropskom predstavniku za zaštitu srpske kulturne batine Dimitrisu Moskopulosu.

Od međunarodnih zvaničnika vladika Teodosije je zatražio hitnu istragu koja treba ne samo da ustanovi ko je počinilac ovog nedela, već i odgovornost Kosovske policije koja je svojim nemarom dopustila krađu.

Najnoviji incident, navodi se u pismu episkopa Teodosija, pokazuje da srpska duhovna i kulturna baština u pokrajini mora biti dugoročno pod posebnom međunarodnom institucionalnom i bezbednosnom zaštitom, jer lokalne institucije nisu ni motivisane ni, po svemu sudeći, sposobne da doprinesu očuvanju tog svetskog kulturnog blaga.

Stanje crkve nakon krađe utvrdili su predstavnici Komisije za sprovođenje obnove Kancelarije za očuvanje kulturne baštine u Leposaviću koji su ustanovili da je ukradeno ukupno 20 m2 olovnog pokrivača.

Usled toga, pojavila se vlaga u jednom delu crkvenog svoda, a to može da ugrozi živopis ukoliko šteta ne bude hitno sanirana, upozorava se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet