Kineski aktivisti spasili pse od kuvanja

Nekoliko stotina pasa koji su prevoženi do restorana spaseni su da ne završe u tanjirima kineskih gurmana, pošto ih je oko 200 ljubitelja životinja oslobodilo tokom vikenda iz kamiona u istočom delu Pekinga.
Nekoliko stotina pasa koji su prevoženi do restorana spaseni su da ne završe u tanjirima kineskih gurmana, pošto ih je oko 200 ljubitelja životinja oslobodilo tokom vikenda iz kamiona u istočom delu Pekinga.

Kamion prenatrpan psima prisilno je zaustavljen na ulazu u Peking kada je jedan vozač preprečio svoj automobil ispred vozila i zatim alarmirao aktiviste lokalne organizacije za zaštitu životinja, objavio je Čajna dejli.

Psi, od kojih su mnogi bili ukradeni od vlasnika, transportovani su iz centralne kineske provincije Henan u restorane u severoistočnoj provinciji Djilin. Prema pisanju lista, radi se o 430 pasa, dok je Global tajms, naveo da je bilo čak 520 četvoronožaca.

Aktivisti za zaštitu životinja nisu bez problema oslobodili pse. Oni su čak 15 sati blokirali kamion i saobraćaj na putu, da bi posle dugih pregovora i davanja 17.600 dolara, koliko je vlasnik tovara kamiona tražio za pse, žvotinje bile oslobođene.

Spasavanje životinja od strane boraca za njihovu zaštitu je sve češći slučaj u Kini, gde je povećana svest o pravima životinja u direktnoj suprotnosti sa vekovnim tradicijama i kulinarskim specijalitetima.

Poslednjih godina je bilo dosta izveštaja o građanima koji su blokirali kamione sa stotinama pa i hiljadama mačaka koje su prodavane na pijacama mesa u južnoj Kini, gde je mačje meso posebno popularno.

Čajna dejli piše da su neki oslobođeni psi imali ogrlice sa imenima, što ukazuje da su ukradeni od vlasnika i da ta kompanija redovno svake nedelje prevozi pse za restorane u Djilinu.

Konzumiranje mesa od pasa i mačaka, za koje postoji verovanje da doprinosi zagrevanju organizma, pa je posebno traženo zimi, i dalje je rašireno u Kini i pored rasta popularnosti držanja domaćih životinja.

Do pre neku godinu i u glavnom gradu uz ulične pokretne roštilje mogli su se konzumirati pseći ražnjići, a u posebnim restoranima mogli su se naći i drugi specijaliteti.

Međutim, u štampi je u poslednje vreme bilo izveštaja da vlasti razmišljaju o donošenju zakona kojima bi se zabranila takva praksa.

Izveštaj u medijima o spasavanju pasa ukazuje da je malo verovatno da će kompanija koja ih je prevozila iskusiti neke pravne posledice pošto je imala sve potrebne papire za transport životinja.

Za utehu je da će zdravi psi iz presretnutog kamiona biti dati na usvajanje posle mesec dana provedenih u karantinu, dok su oni koji pate od dehidratacije i infekcija smešteni u veterinarsku ustanovu u Pekingu.
  • 22.04.2011 00:35
    Znači da je humanije jesti šargarepu nego psa? Častim piće onog ko me ubedi da je to logično.
  • sale

    21.04.2011 19:31
    anonimus
    dao sam ti negativan glas,ali je u isto vreme izasao i jedan pozitivan.Greskom,naravno.
  • 21.04.2011 18:12
    Ne vidim problem. Samo običaji diktiraju koje životinje je u redu jesti a koje ne. Kini se silom nameću zapadni standardi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet