VIDEO: Objavljen foto ubijenog Bin Ladena

Na jednoj pakistanskoj televiziji danas su emitovani snimci na kojima se vidi telo mrtvog vođe Al Kaide Osame bin Ladena kojeg su noćas ubili američki komandosi.      
Na jednoj pakistanskoj televiziji danas su emitovani snimci na kojima se vidi telo mrtvog vođe Al Kaide Osame bin Ladena kojeg su noćas ubili američki komandosi. Pored Bin Ladena u napadu su poginula još tri muškarca, među kojima i njegov sin, kao i jedna žena koja je bila živi štit.

Vođu Al Kaide ubile su u pakistanskom gradu Abotabadu, 50 kilometara od Islamabada, udružene američke i pakistanske snage u napadu sa četiri helikoptera, mada Amerikanci tvrde da su "Mornariče foke" same izvele napad i da su potom obavestile o tome Pakistance.

Pucao i Osama

Vlasti SAD pokrenule su DNK analizu na osnovu posmrtnih ostataka kao i posebnu tehniku identifikacije njegovog tela. Rezultati DNK testa biće poznati u narednih nekoliko dana.

Bin Ladena su prvo identifikovali pripadnici udruženih snaga SAD i Pakistana koji su ga i ubili u razmeni vatre u kojoj je vođa Al Kaide pogođen u glavu. Navodno je pucao i Osama. Jedan od helikoptera je oštećen u razmeni vatre, pa su ga Amerikanci posle sami uništili. U kući su se nalazile još jedna žena i dete i oni su nepovređeni u upadu komandosa.

Mediji prenose da je Osama živeo u relativno luksuznom delu grada, u skupoj kući okruženoj ogradom visokom dva metra, a ne u pećini kako se to ranije nagađalo.

Prvi je vest objavio američki predsednik Barak Obama

U neuobičajenom obraćanju naciji, Obama je rekao da je mala grupa američkih komandosa ubila Bin Ladena u jednom objektu blizu Islamabada i došla u posed njegovog tela. On je rekao da je Amerikance do mesta gde se skrivao Bin Laden dovela saradnja sa Pakistanom. Obama je dodao da je u avgustu dobio obaveštenje o mogućem tragu Bin Ladena i da je on u međuvremenu lociran u tom objektu u Pakistanu.

Porodicama i prijateljima poginulih u terorističkim napadima 11. septembra 2001.godine, iza koga je stajao Bin Laden, američki predsednik je poručio: "Pravda je izvršena". "Njegov gubitak treba da pozdrave svi koji veruju u mir i dostojanstvo" rekao je Obama, koji je naglasio da se mora znati da "SAD nisu i nikad neće biti u ratu sa islamom".

Prema njegovim rečima, Bin Laden je bio "lider i simbol" koji je nastavio da kuje zavere protiv SAD, ali njegova smrt "nije kraj naših napora", jer će Al Kaida nastaviti svoju borbu protiv Amerike. Obama je, istovremeno, pozvao Amerikance da obnove osećaj jedinstva koji je postojao 11. septembra 2001.

Na najavu vesti o ubistvu Bin Ladena, ispred Bele kuće okupilo se nekoliko stotina građana, sa američkim zastavama koji su pevali američku himnu.

U prvoj reakciji na ovu vest, bivši američki predsednik Džordž Buš koji je bio na čelu SAD u vreme terorističkih napada na Njujork i Vašington u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi, rekao je da je to "veliki uspeh". "Borba protov terorizma se nastavlja, ali je noćas Amerika poslala nepogrešivu poruku: Prvda će biti zadovoljena ma koliko vremena za to bilo potrebno", navodi se u Bušovom saopštenju.

  • Vaskez NS

    02.05.2011 17:27
    @Zoran021
    Tim pre čudi tvoja čestitka a pogotovo što u njima vidiš "saveznike".
    Što se mene tiče, ako sam anti-NATO orjentisan to ne znači i da sam antizapadno orjentisan. Iako je termin "prozapadni" ili "antizapadni" vrlo širok pojam.
    Ako pod zapadom smatraš prosperitet nauke i kulture, industrijalizaciju i slične tekovine onda jesam "prozapadnjak". Međutim, ako u njemu vidiš kolonijalizam, neokolonijalizam, ekonomsko ugnjetavanje i eksploataciju trećeg sveta primenom brutalne sile - onda je odgovor sasvim drugačiji.
  • Zoran021

    02.05.2011 11:31
    @Vaskez
    Samo da znaš da sam bio mobilisan ida je bombardovanje bilo zbog Miliševićeve politike !Nisam se nadao od tebe da si tako antizapadno orijentisan.Možda si član srpske Al_Kaide?
  • Fikroj

    02.05.2011 11:09
    tako su i na mesec isli
    Lol

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet