Pobunjenici napreduju ka Tripoliju

Uoči 100 dana misije NATO-a u Libiji, snage Moamera Gadafija i pobunjenici sukobili se na oko 80 kilometara jugozapadno od prestonice Tripolija.
Uoči 100 dana misije NATO-a u Libiji, snage Moamera Gadafija i pobunjenici sukobili se na oko 80 kilometara jugozapadno od prestonice Tripolija. Guma el-Gamati, portparol pobunjenika, koji pokušavaju da se probiju ka Tripoliju, izjavio je da su u nedelju izbili žestoki sukobi u predrgrađu grada Bir al-Hanam.

Prema izjavama zdravstvenih radnika, u sukobima su poginula dva pobunjenika, dok antirežimske snage tvrde da je na suprotnoj strani bilo mnogo više žrtava, ali ti navodi ne mogu biti nezavisno potvrđeni. U međuvremenu, Međunarodni krivični sud danas treba da odluči da li da izda nalog za hapšenje Gadafija zbog zločina protiv čovečnosti počinjenih nad protivnicima režima, a odluka se očekuje u 11 sati po zapadnoevropskom vremenu.

Glavni tužilac podneo je zahteve za izdavanje naloga za hapšenje i za Gadafijevog sina Saifa al-Islama i šefa obaveštajne službe Abdulaha Senusija. Libijska vlada je u nedelju ponovila ponudu da se održi glasanje o tome da li Gadafi treba da ostane na vlasti. Portarol Gadafija Musa Ibrahim izjavio je da vlada predlaže period nacionalnog dijaloga i izbore koje bi nadgledali Ujedinjene nacije i Afrička unija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet