Neredi u Kairu

Nemiri su izbili danas u Kairu pošto je sud pustio uz kauciju sedam policajaca optuženih za ubistvo demonstranata u Suecu tokom narodne pobune početkom godine kada je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.
Nemiri su izbili danas u Kairu pošto je sud pustio uz kauciju sedam policajaca optuženih za ubistvo demonstranata u Suecu tokom narodne pobune početkom godine kada je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Stotine Egipćana među kojima i članovi porodica žrtava napali su zgradu suda u predgrađu Kaira, zatim su više sati blokirali saobraćaj na izlazu iz Kaira na autoputu koji vodi do Sueca, preneli su pripadnici bezbednosnih službi. U Suecu, gradu koji se nalazi na ulaz u istoimeni kanal i gde su bili najžešći sukobi za vreme antivladinih protesta, građani su takođe blokirali glavni put. Suđenje je održano u Kairu zbog osetljivosti.

Od 14 policajaca optuženih da su ubili 17 demonstranata i povredili njih oko 300, njih sedmorica su pušteni uz kauciju, a suđenje im je odloženo za 14. septembar. Ostaloj sedmorici koji su u bekstvu sudilo se u odsustvu.

U Egiptu raste nezadovoljstvo zbog toga što nove egipatske vlasti sporo kažnjavaju odgovorne za nasilje tokom demonstracija, u kojem je prema zvaničnim podacima poginulo 864 civila i povređeno njih više hiljada. Pet meseci posle antivladinih demonstracija samo jedan policajac je osuđen za ubistvo civila. Njemu se sudilo u odsustvu. Nove egipatske vlasti su u nastojanju da smire javnost objavili prošle nedelje formiranje fonda za pomoć porodicama žrtava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet