Otkriveno nalazište nafte u Severnom moru

Dva izvorišta nafte u Severnom moru verovatno su delovi jednog nalazišta, koje će biti najveće otkriće Norveške od 1980. godine, objavila je kompanija "Statoil".
Dva izvorišta nafte u Severnom moru verovatno su delovi jednog nalazišta, koje će biti najveće otkriće Norveške od 1980. godine, objavila je kompanija "Statoil".Moguće rezerve naftnih izvorišta "Aldous" i "Avildsnes" u Severnom moru mogle bi da se kreću od 600 miliona do 1,2 milijarde barela ekvivalneta nafte.

Podpredsednik "Statoila" Tim Dodson ističe da Norveška nije imala slična otkrića naftnih izvorišta od sredine osamdesetih godina. Novootkrivena nalaziša mogla bi da donesu preokret u sve slabijoj norveškoj eksploataciji nafte zbog iscrpljenih resursa u Severnom moru i mnogo slabijih novoistraženih nalazišta.

Norveški direktorat za naftu u ovoj godini očekuje smanjenje eksploatacije nafte za šest odsto na 1,7 miliona barela na dan.

"Statoil ASA"- norveška državna petroemijska kompanija je osnovana 1972. godine odlukom norverškog parlamenta, da bi 2002. godine bila delimično privatizovana i transformisana u javno preduzeće, dobijajući listing na berzama.

  • Radivoje Rokvić

    18.08.2011 08:50
    Vaskez, ne bih se baš složio. Seti se kako je radio NIS, Kolubara... Da ne nabrajam. Sve bi to mogle biti izuzetno profitabilne firme - u normalnoj državi. Nafta je nafta, ali su je i Norvežani pametno iskoristili. Da svima bude dobro. Tako rade pametni narodi. U zdravlje!
  • Vaskez NS

    17.08.2011 19:21
    I posle se pitamo odakle im standard, mislimo "rade" mučenici, nisu lenštine ko mi...a kad ono, oni bre ko "severni" Kuvajt..phe !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet