Naučnici napravili smrtonosniju vrstu ptičjeg gripa

Holandski naučnici su razvili novu vrstu ptičjeg gripa koji se vrlo lako prenosi među sisarima i podjednako je smrtonosan kao i virus od koga je potekao.
Holandski naučnici su razvili novu vrstu ptičjeg gripa koji se vrlo lako prenosi među sisarima i podjednako je smrtonosan kao i virus od koga je potekao.

Čovečanstvo je sigurno sve dok je virus pod ključem, ali ako dospe u pogrešne ruke, čitava planeta može biti u opasnosti. Iako ovo zvuči kao scenario za holivudski triler, istina nije baš tako daleko.

Ron Fučije, koji je predvodio istraživački tim, predstavio je otkriće na septembarskoj konferenciji na Malti i sada čeka da se rezultati zvanično objave. Međutim, jedan deo naučne zajednice ne slaže se sa namerama kolega iz Holandije. "Jednostavno je loša ideja da naučnici pretvore smrtonosni virus u još opasniji i veoma zarazni virus. Još lošija ideja je javno objaviti kako ste do toga došli, jer tako drugi mogu da vas kopiraju", istakao je Tomas Inglzbi, direktor Centra za biosigurnost na Univerzitetu Pitsburg.

Sa druge strane, Majkl Osterholm iz Centra za istraživanje infektivnih bolesti u potpunosti podržava projekat Holanđana. "Ova istraživanja su veoma važna jer mogu imati korist za javno zdravlje", kaže on.

Prema podacima američkih zdravstvenih radnika, virus H5N1 pogodio je više od 500 osoba i proširio se na više od 12 zemalja, a više od 60 odsto inficiranih je izgubilo život.

  • 30.11.2011 20:16
    IDIOTI!!!

    Ljudi i treba da izumru na ovoj planeti, da im se zatre svaki trag. Eksperimentišu sa svime, najviše se baca para na oružije i ratove, a toliko ima važnijih stvari...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet