Vatikan: Opada broj slučajeva pedofilije

Glavni tužilac Vatikana za slučajeve zlostavljanja izjavio je danas da broj prijavljenih slučajeva pedofilije među sveštenim licima opada, ali da je dostigao alarmantan nivo u ostatku društva.

Glavni tužilac Vatikana za slučajeve zlostavljanja izjavio je danas da broj prijavljenih slučajeva pedofilije među sveštenim licima opada, ali da je dostigao alarmantan nivo u ostatku društva.

"U crkvama u kojima je zavet ćutanja bio dugo nametnut, broj ovih slučajeva dostigao je najviši nivo i sada postepeno opada", rekao je malteški biskup Čarls Šikluna, član Kongregacije za doktrinu vere. On je, međutim, naglasio da su izuzetno uznemirujući najnoviji podaci o slučajevima pedofilije na globalnom nivou. Šikluna je istakao da velika međunarodna konferencija o skandalima koji se tiču ovih slučajeva, a koja će biti održana od 6. do 8. februara u Rimu, ukazuje da je Rimokatolička crkva spremna da na njih odlučno reaguje.    

Konferenciji u Rimu, pod naslovom "U pravcu isceljenja i preporoda", prisustvovaće predstavnici 110 nacionalnih biskupskih konferencija i vođe 30 verskih redova, kao i psiholozi, stručnjaci i žrtve pedofilije, a domaćin skupa je Gregorijanski univerzitet. Rimokatoličku crkvu širom sveta proteklih godina potresaju brojni skandali seksualnog zlostavljanja dece, a veliki broj ovih slučajeva dogodio se pre više decenija. Otkriveno je da su u slučajeve pedofilije bile umešane hiljade sveštenika i da su njihove starešine često pokušavale da ove skandale zataškaju.

  • зики

    03.02.2012 16:57
    педофилија у католичкој цркви
    нешто ми фале коментари наших комшија, атеиста и сличних....
  • ccc

    03.02.2012 14:02
    ???
    Šta, sada treba da se ushitimo što broj OPADA??? Umesto da se diže panika što se stvar nastavlja... Samo malčice manje, pa da odmah obaveste javnost... Nemam reči, kakvo licemerje i podlost. Zavet ćutanja ih opravdava? Tuga i jad.
  • Londra

    03.02.2012 11:56
    Sa 15 na 14.000 dece mesecno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet