Slovački poslanici ukinuli sebi imunitet

Slovački poslanici su danas neuobičajeno složno odlučili da ukinu sebi ali i drugim zvaničnicima, počev od šefa države, imunitet kada počine prekršaj.
Slovački poslanici su danas neuobičajeno složno odlučili da ukinu sebi ali i drugim zvaničnicima, počev od šefa države, imunitet kada počine prekršaj.

Za zakon o ukidanju prekršajnog imuniteta, koji su predložile četiri stranke vlade desnice i centra premijerke Ivete Radičove, glasalo je 147 prisutnih poslanika od 150 članova koliko ima slovački jednodomni parlament.

Stranke koje su predložile zakon iskoristile su povoljan trenutak u kampanji pred vanredne parlamentarne izbore zakazane za mart, kada bi teško ko objasnio Slovacima zašto pijanog poslanika koji sedne za volan treba da štiti imunitet.

Slovački liberali iz stranke Sloboda i solidarnost bivšeg predsednika parlamenta Riharda Sulika, čak su se razgolitili i napravili kao podršku predlogu zakona plakat na kome je 17 poslanika te stranke kao od majke rođenih iz transparenta: "svucimo sa njih imunitet".

Novi zakon, zahvaljujući inicijativi opozicione levice, stranke SMER bivšeg premijera Roberta Fica, prekršajni imunitet ukida i drugim zvaničnicima - šefu države, tužiocima, policajcima, agentima obaveštajne službe SIS, zatvorskim čuvarima i železničkoj policiji.

U obrazloženju predloga zakona navedeno je da je pitanje da li u pravnoj državi uopšte ima opravdanja tako široko shvaćen imunitet koji uživa toliki broj ljudi u državnoj upravi kao u Slovačkoj.

Stranke vladajuće koalicije Ivete Radičove pokušale su da ukinu imunitet još 2010. godine, ali radikalnije, jer su želeli da imunitet poslanike štiti samo za izjave u delatnosti u parlamentu, za šta tada na početku mandata parlamenta nije bilo političke volje.

  • Ovde se bre sastavilo

    04.02.2012 10:06
    od zla oca i od gore majke
    Ovi naši bi da mogu dali imunitet i svojoj užoj i široj familiji, a ne ukinuli sebi !
  • anonimus

    03.02.2012 17:20
    slovacki poslanici ukinuli sebi imunitet
    Ovo treba u svakoj zemlji, svi smo isti sto se tice zakona.
  • зики

    03.02.2012 17:15
    Словачки посланици
    Свака част!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet