Japan: Zbog piraterije na netu ide se u zatvor

Ako internetu pristupate iz Japana i ako skidate sa neta kopirajtom zaštićene sadržaje, suočavate se sa kaznom od dve godine zatvora i kaznom do 2 miliona jena (25,700$) posle novih zakonskih promena.

Ako internetu pristupate iz Japana i ako skidate sa neta kopirajtom zaštićene sadržaje, suočavate se sa kaznom od dve godine zatvora i kaznom do 2 miliona jena (25,700$) posle novih zakonskih promena.

Ove aktivnosti bile su ilegalne još od 2010, ali do sada nije bilo kazni za prekršaje. Do promene je došlo posle uporne i duge kampanje i lobiranja predstavnika japanske muzičke industrije.

Kritičari zakona smatraju da je on pogrešno koncipiran i da je trebalo da se fokusira na kažnjavanje onih koji zaštićeni materijal postavljaju na net, a ne na one koji ga "skidaju". Japan je posle SAD-a drugo najveće tržište muzičke industrije u svetu.

U teoriji, nove kazne za preuzimanje fajlova sa interneta mogle bi da se primenjuju čak i kada bi se kod nekog pronašao samo jedan piratizovan "zaštićen" fajl. Japanski SOKOJ je insistirao da se zakon donese pošto brojke govore da je trenutno odnos "skinutih" legalnih i piratskih pesama sa neta 10:1.

"Ova promena zakona smanjiće pirateriju preko interneta," rekao je glavni operativac SONY Music Ent. Japana Noki Kitagava. Političari su podržali ovakav pogled na situaciju i glasali za promenu zakona u junu.

  • Heruvim

    01.10.2012 11:40
    Jadno
    Jadno je kažnjavati one koji skidaju pirateriju sa neta, pošto ne mogu da se obračunaju sa hakerima koji i postavljaju stvari koje su ilegalne. Sav teret padne na običnog čoveka koji je skinuo pesmu ili film. Neka onda vlade ili koje već agencije same "cenzurišu" internet, a onaj koji se baš potrudi da dođe do "nelegalnog" sadržaja neka plati kaznu. A uostalom ionako je 90% stvari totalno đubre i ne vredi trošiti mozak i vreme na njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet